6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:36
No menu items!

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, va fi judecat pentru o mită de 800.000 euro

spot_img

Nicolae Bănicioiu va fi judecat, la Înalta Curte, pentru o mită de 800.000 de euro pe care procurorii DNA susțin că ar fi primit-o pentru a-și exercita influența în numirea a cinci manageri de spitale și în derularea unor contracte de achiziții.

Judecătorii au stabilit că procesul poate începe în dosarul în care fostul ministru este acuzat de DNA de luare de mită și trafic de influență. Alături de Bănicioiu va fi judecată și presupusa sa complice, Cătălina Alexandra Furtună. La cererea acesteia, magistrații au admis scoaterea din dosar, la un termen anterior, a interceptărilor dar și a unor probe neconforme cu referire la Cătălina Alexandra Furtună, respectiv ordonanţele prin care a fost autorizată folosirea unor colaboratori cu identitate protejată.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2021, acuzat fiind că în perioada 21 decembrie 2012 – 7 aprilie 2015, când era ministru al Tineretului şi Sporturilor, Nicolae Bănicioiu ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul dintre cei doi suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/ institute.

În schimb, spun anchetatorii, Nicolae Bănicioiu ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra ministrului Sănătăţii de la acea vreme, astfel încât să-l determine pe acesta să menţină sau să nu revoce din funcţie manageri de la cinci spitale publice/institute din Capitală şi judeţul Ilfov aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relaţii comerciale profitabile, sau numirea pe funcţia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

M. Nedelcu