8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 0:04

Fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop, audiat la Parchetul General

spot_img

Fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, audiat la Parchetul General
foto: rnews.ro

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru interimar al educaţiei, a fost audiat luni la sediul Parchetului General, într-un dosar în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Liviu Pop a declarat la finalul audierilor că, din punctul său de vedere, sesizarea depusă de ANI este nejustificată.

ANI a anunţat, în noiembrie anul trecut, că a sesizat Parchetul General în legătură cu săvârşirea de către Liviu Pop, fost ministru al educaţiei, a infracţiunii de conflict de interese, precum şi a infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit ANI, pe 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al educaţiei, iar în perioada 1 decembrie 2007 – 17 mai 2012, el a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

După numirea în funcţia de ministru al educaţiei, Liviu Pop a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ – ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, iar instanţele de judecată s-au pronunţat în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.

Astfel, Liviu Pop ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale, arătau inspectorii de integritate în sesizarea transmisă procurorilor.

Lucian Mera