7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 10:41

Fostul ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, condamnat la închisoare

Corneliu Dobrițoiu a primit un an de închisoare cu supendare

Corneliu Dobritoiu_SZ 2

Fostul ministru al apărării, Corneliu Dobrițoiu, a fost condamnat, luni, de magistrații instanței supreme la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în dosarul „Case pentru generali”. Decizia nu este definitivă.

Corneliu Dobrițoiu a fost trimis în judecată de DNA, în 4 septembrie 2013, alături de mai mulți generali ai MApN, printre care Sergiu Medar și Gheorghe Rotaru, în dosarul cunoscut sub numele de „Case pentru generali”.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 1999-2005, șeful Direcției Domenii și Infrastructuri din Ministerul Apărării Naționale, Traian Pigui, s-a implicat în atribuirea, în condiții nelegale, a unor locuințe de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAAPPS), pentru a fi cumpărate la preț subvenționat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari – cadre militare cu funcții de conducere din MApN (la data faptelor).

Concret, Traian Pigui a întocmit în mod nelegal adrese de repartiție a unor locuințe de serviciu și a acordat avize de repartizare ce nu erau în concordanță cu legea, dar prin documentele astfel întocmite, i-a indus în eroare pe membrii comisiilor de auditare formate în vederea vânzării în regim subvenționat a acestor locuințe. Prin urmare, membrii comisiilor respective au întocmit, în fals, mai multe documente oficiale, în baza cărora s-au vândut locuințele în regim subvenționat, lui Șerban Floarea, Francisc Radici, Constantin Năstase, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru.

Vânzarea în regim subvenționat a acestor locuințe a adus MApN un prejudiciu de 962.330 lei, Traian Pigui înlesnind obținerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumpărare în regim subvenționat.

Cumpărătorii au închiriat și, ulterior, au cumpărat, în regim subvenționat, o locuință de serviciu de la MApN, cu încălcarea prevederilor legale. Concret, generalii și fostul ministru au depus la dosarul de cumpărare acte false și astfel, i-au determinat membrii comisiei de vânzare și ai comisiei de auditare în vederea vânzării, să-și încalce atribuțiile de serviciu și să întocmească documente oficiale false, pe baza cărora, prevalându-se de prevederile Legii 562/2004, și-au cumpărat locuințele de serviciu în regim subvenționat, în condițiile în care dețineau sau deținuseră, una, doua sau chiar trei alte locuințe proprietate personală. Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care dețineau, la data apariției legii, locuințe de serviciu aparținând Ministerului Apărării Naționale, le puteau cumpăra, în regim subvenționat, însă cu anumite condiții, între care, titularul contractului de închiriere să dețină această calitate de chiriaș în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu dețină sau să nu fi deținut locuințe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuință, în regim subvenționat.

Prejudiciul reținut în cauză este în sumă de 1.207.670 lei (compus din 1.095.682,56 lei, care reprezintă prejudiciul suferit de Ministerul Apărării Naționale ca urmare a vânzării la un preț diminuat față de valoarea de inventar, a fiecărei locuințe , la care se adaugă suma de 111.988 lei, care reprezintă contravaloarea chiriei plătită de Ministerul Apărării Naționale unei părți vătămate, începând din luna ianuarie 2005 până la zi).

Andrei Tudor