0.4 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 15:29
No menu items!

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski, premiat cu Lech Walesa

spot_img

 Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski, permiat cu Lech Walesa

Un premiu anual fondat de Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, a fost atribuit joi fostului magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski, inamic al Kremlinului, care ispăşeşte o pedeapsă cu 11 ani de închisoare, informează AFP.

În acest an, îi vom atribui premiul lui Mihail Hodorkovski, care a înscris libertatea economică, valorile civice şi justiţia sociale pe bannerul activităţilor sale publice şi pe care îl poartă sus şi perseverent în pofida adversităţilor politice. În ciuda multor nedreptăţi suferite, el nu a încetat să creadă în justeţea acţiunilor sale, dorind să-şi vadă împlinit visul unei ţări deschise faţă de lume, unde drepturile omului sunt respectate

 Fostul preşedinte polonez, laureat al premiului Nobel pentru Pace

Fostul director executiv al gigantului petrolier rus Iukos şi asociatul său, Platon Lebedev, încarceraţi din 2003, au fost condamnaţi în 2005 pentru escrocherie şi fraudă fiscală la opt ani de închisoare. Pedeapsa a fost majorată la 14 ani de închisoare în decembrie 2010 în urma unui al doilea proces pentru furt de petrol şi spălarea a circa 23,5 miliarde de dolari. Sentinţa a fost redusă cu un an, iar apoi cu doi ani, în apel, şi ulterior cu încă două luni, printr-o decizie a Curţii Supreme ruse în luna august.

Pavel Hodorkovski, fiul ex-magnatului petrolului, se va deplasa sfârşitul săptâmânii în Polonia, pentru a ridica premiul în locul tatălui său.

Premiul anual Lech Walesa are ca scop „recompensarea celor care militează în favoarea înţelegerii şi cooperării solidare între popoare, în numele libertăţii şi valorilor care au fost cele ale Solidarităţii”.

C.I.