4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 1:10
No menu items!

Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost audiat la Înalta Curte pentru mandatul de arestare. UPDATE Greblă, cercetat în libertate

spot_img

Toni Greblă a declarat că procurorul DNA a cerut mandat de arestare, nu arest la domiciliu pe numele lui

toni_grebla_43794200

UPDATE.

Magistrații au respins propunerile procurorilor pentru Toni Greblă, așa că fostul judecător CCR va fi cercetat în libertate. Decizia de miercuri poate fi contestată de parchet.

Toni Greblă susține că finul său a venit în noiembrie 2011 cu două rochii cadou pentru soția lui, și nu i s-a părut că asta ar însemna mită.

Vreau să vă spun următorul lucru, că societatea românească trebuie să își croiască un drum în această lume și depinde ce vrem să facem. Condițiile din arest sunt condiții din arest, dar sunt suportabile. Aveți în vedere faptul că eu mi-am dat demisia din toate funcțiile publice sau politice, că acum sunt o persoană ca toate celelalte și declar public pentru că nu mai am acea calitate în care puteam să îmi spun o opinie.

declarație Toni Greblă

Toni Greblă a fost reţinut, marți, pentru fapte de corupţie, deoarece a continuat activitatea infracţională şi după percheziţiile DNA făcute la ferma lui. În plus, susține DNA, în perioada februarie – martie a încercat să preconstituie un contract simulat de vânzare-cumpărare, pentru a putea să vândă animalele din fermă.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Toni Greblă acuzaţiile din dosar şi au cerut, miercuri, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să dispună măsuri preventive pe numele lui.

Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni), precum şi constituirea unui grup infracţional organizat, în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

comunicat DNA

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18 decembrie 2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la finul său, Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină), în echivalent de 56.070 euro;

– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);

– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

Toni Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, “a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului)”. Procurorii au precizat că Toni Greblă a desfăşurat neîntrerupt activităţi comerciale, direct şi prin interpuşi, în legătură cu ferma agricolă pe care o deţine în judeţul Gorj şi cu o societate comercială care are ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică.

DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, cetăţeanul moldvean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Avocatul lui Toni Greblă a declarat că fostul judecător constituţional a fost reţinut pentru faptele de corupţie de care este acuzat, dar şi pentru că, potrivit procurorilor DNA, ar fi încercat să vândă, prin intermediari, 50 de capre care nu erau ale lui, în acest sens fiind făcut un denunţ.

M.Nedelcu