9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 11:23

Fostul europarlamentar PDL Cristian Preda nu exclude suspendarea președintelui după Congresul PNL

spot_img

Fostul europarlamentar Cristian Preda susține că după Congresul PNL este posibil să asistăm la alegeri anticipate sau la adâncirea crizei politice, care poate duce chiar la suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Preda a scris, pe Facebook, posibilele scenarii, primul dintre acestea fiind cazul în care Orban ar câștiga alegerile, iar criza politică ar putea fi depășită. Cu condiția ca Florin Cîțu să se retragă, în caz contrar instabilitatea guvernamentală instalată putând duce la alegeri anticipate.

”Dacă Orban e ales președinte al PNL, Cîțu demisionează, USRPLUS revine în majoritate și criza politică e depășită. Prețul acestei soluții e discreditarea politică a președintelui, care a inventat candidatura lui Cîțu la șefia PNL. Dacă, totuși, premierul ține să rămână în funcție, deși pierde cursa din partid, PNL se va scinda, iar instabilitatea guvernamentală va fi la fel de mare ca și-n legislatura precedentă. Nu pot fi excluse, în acest caz, alegerile anticipate, fiindcă o majoritate va fi foarte greu de adunat”, a scris Cristian Preda.

Și în cazul în care Florin Cîțu ar câștiga alegerile interne, criza politică nu ar putea fi evitată.

“Dacă Florin Cîțu e ales președintele PNL, iar CCR declară că moțiunea USRPLUS-AUR nu are vreun viciu, guvernul cade în câteva zile, iar criza e adâncită. Dacă judecătorii Curții blochează votarea moțiunii de cenzură, o alta – depusă de PSD – va duce la îndepărtarea premierului. Regulile jocului vor fi dictate de PSD și AUR, pentru că de Iohannis nu va mai ține nimeni seama. Nu sunt excluse, într-o asemenea ipoteză, nici scrutinul legislativ anticipat, nici demiterea șefului statului”, mai susține fostul europarlamentar PDL.

Marilena Nedelcu