3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 16:43
No menu items!

Fostul episcop al Hușilor a fost reținut pentru viol, după publicarea imaginilor unui șantaj

spot_img

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost reţinut joi, pentru 24 de ore, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, după ce la dosarul penal au ajuns filmări video pe care DNA Iași nu le a utilizat în cadrul unei anchete penale, scriu jurnaliștii proiectului safielumina.ro, care au documentat timp de un an cazul.

UPDATE: Ora.17.00 – Un al doilea fost preot, Sebastian Jitaru a fost adus, joi, la audieri, în calitate de suspect în același dosar privind violarea unor seminariști. Fost arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, acesta a fost caterisit după condamnarea sa pentru șantaj,  în dosarul lui Onilă de la DNA.

Fostul ierarh este cercetat într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor, după ce în anul 2017 după ce au apărut public înregistrările în care se vede cum acesta întreţine relaţii sexuale cu un minor, care la momentul respectiv era elev al seminarului teologic ‘Ioan Gură de Aur’ din Huşi, scrie și Agerpres.

Dosarul în care fostul ierarh a fost reţinut a fost iniţial clasat de procurori din lipsă de probe şi redeschis ulterior, în august 2019, în urma unei ordonanţe a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanul, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-au cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică înregistrarea cu înaltul prelat.

Ulterior, cei trei preoţi au fost condamnaţi la închisoare cu executare, însă DNA nu a utilizat imaginile video de la dosar și pentru incriminarea pentru viol a fostului episcop al Huşilor. Acesta a avut ocazi să se retragă din funcţie în luna august a anului 2017, făcând canon la mănăstirea Văratec, în județul Neamț, unde măicuțele erau datoare să i se adreseze conform demnității arhierești, cu preasfințite.

CITITI DOCUMENTAREA INTEGRALĂ AICI.