10.3 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 23:24

Fostul director de la RAR, Ovidiu Crăpătureanu, trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 1 milion de euro

spot_img

Fostul director general de la Registrul Auto Român (RAR), Ovidiu Crăpătureanu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Alături de fostul director, a mai fost trimis în judecată directorul tehnic în cadrul RAR Cristian Flavius Câmpeanu, fiul ministrului muncii Mariana Câmpeanu, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 3 iunie – 16 septembrie 2008, Ovidiu Crăpătureanu şi Cristian Flavius Câmpeanu, sub pretextul construirii unui poligon de încercări autovehicule, au făcut demersuri pentru achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 536.140 mp situat în extravilanul comunei Roata de Jos, judeţul Giurgiu, la un preţ cu mult mai mare decât valoarea sa de piaţă, cauzând RAR un prejudiciu în cuantum de 1.076.509 euro, reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie (1.179.508 euro) şi valoarea de piaţă a terenului (102.999 euro) la data cumpărării.

Terenul a fost achiziţionat prin încălcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vânzare bunuri imobile, la un preţ de 2,2 euro/mp, în condiţiile în care vânzătorul terenului anunţase public, prin mijloace de informare în masă, o ofertă de vânzare a terenului la preţul de 0,75 euro/mp.

“De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de inculpatul Câmpeanu Flavius Cristian, în calitate de director tehnic, a fost întocmit nedocumentat şi nerealist, atât din punct de vedere al costurilor de amenajare cât şi al dimensiunilor. Astfel, configuraţia terenului pentru construirea poligonului a fost modificată de mai multe ori pentru ca, în final, să corespundă cu suprafaţa de teren oferită spre vânzare”, se mai arată în comunicat.

Regia Autonomă – Registrul Auto Român s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.076.509 euro, reprezentând prejudiciul adus regiei prin încheierea contractului de vânzare-cumpărare a terenului.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Lucian Mera