13.1 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 5:12

Fostul director de cabinet al lui Christine Lagarde, inculpat pentru escrocherie în grup organizat

spot_img

Fostul director de cabinet al lui Christine Lagarde, inculpat pentru escrocherie în grup organizat

 

Stephane Richard, fostul director de cabinet al lui Christine Lagarde, pe vremea când aceasta era ministru al economiei în Franţa, a fost inculpat miercuri în ancheta privind un arbitraj controversat din 2008 între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca Credit Lyonnais, a anunţat parchetul din Paris, relatează AFP.

La finalul lunii mai, Christine Lagarde, director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a fost audiată în calitate de martor asistat, statut intermediar între cel de martor şi cel de inculpat. Ulterior, Stephane Richard, şeful companiei franceze de telecomunicaţii Orange, a fost inculpat pentru „escrocherie în grup organizat”, acuzaţia formulată la adresa sa putând conduce la o pedeapsă de zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro.

Potrivit unor surse din anturajul primului ministru, consiliul de administraţie al grupului Orange, la care statul este principalul acţionar, se va reuni „în zilele următoare” pentru a analiza situaţia şi a lua o hotărâre.

Litigiul dintre fostul proprietar al clubului Olympique Marseille, Bernard Tapie şi banca franceză, Credit Lyonnais se referă la o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când omul de afaceri a vândut către bancă participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Ulterior, banca a vândut pachetul cu un profit important, iar Tapie a început o acţiune în justiţie susţinând că a fost fraudat.

Credit Lyonnais a fost absorbită în 2003 de grupul Credit Agricole. Preşedintele Sarkozy a sugerat în 2007 că Ministerul Finanţelor, condus de Christine Lagarde şi instituţia ce reprezenta statul în dispută, ar trebui să apeleze la o comisie de arbitraj.

C.I.