Fostul director al Spitalului Militar, Ioan Sârbu, audiat la DNA

Fostul director al Spitalului Militar Central, Ioan Sârbu, a fost audiat, miercuri dimineaţă, la DNA, în dosarul în care procurorii cercetează achiziționarea unui aparat medical foarte costisitor, în vremea când Sârbu conducea unitatea sanitară.

Potrivit anchetatorilor, Ioan Sârbu este cercetat sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată, după ce, în anul 2008, a avizat achiziţionarea unui aparat medical de reconstrucție dentară în valoare de peste 900.000 de lei, aparat care nu a fost folosit. În prezent, punerea acestui aparat în funcţiune ar însemna costuri foarte mari.

Si inspectorii Agenției Naționale de Integritate au sesizat procurorii pentru că, în timp ce lucra la Direcţia Medicală a Armatei, Sârbu încasa bani şi din activitatea didactică. În plus, ar fi profitat de acest lucru şi ca să-şi vândă ilegal cărţile.

Fostul ministru de extene, Teodor Meleşcanu, a fost şi el audiat, în urmă cu două săptămâni, în calitate de martor în acelaşi dosar în care se fac cercetări in rem pentru „posibile infracţiuni comise de militari”. Teodor Meleșcanu a fost ministru al apărării.

Ioan Sârbu este bănuit că se află în spatele campaniei de presă privind presupusa plagiere a lucrării de doctorat elaborată de fostul ministru al apărării, actual vicepremier pentru securitate națională și ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea. Șeful Comisiei de Etică a Universității București, Marian Popescu, fost consilier al lui Traian Băsescu, a declanșat o verificare a lucrării de doctorat, încălcând astfel legea, care prevede negru pe alb că cercetările asupra unor lucrări ale demnitarilor sunt efectuate de Comisia Națională de Etică din cadrul Autorității Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, aflat în subordinea Ministerului Educației. De altfel, verdictul a fost oficial: lucrarea nu conține elemente de plagiat. Între timp, Comisia de Etică a lui Marian Popescu a realizat nelegalitatea și abuzul și s-a desesizat.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU