16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 7:51
No menu items!

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc scapă de închisoare. Faptele s-au prescris

spot_img

Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR, a scăpat definitiv de condamnarea de 9 ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, în dosarul în care era acuzat că a achiziționat ilegal peste o mie de toatele ecologice.

Curtea de Apel București a admis apelul lui Necolaiciuc, după ce a constatat că faptele de abuz în serviciu s-au prescris. Decizia este definitivă.

În iunie 2022, Tribunalul București l-a condamnat Mihai Necolaiciuc la 9 ani și 6 luni de închisoare pentru achiziția frauduloasă a unor toalete ecologice pentru CFR între anii 2002-2003.

Toalete achiziționate la suprapreț, deși nimeni nu le ceruse

Dosarul pentru care Mihai Necolaiciuc a fost judecat se referă la achiziția unui număr uriaș de toalete ecologice (peste o mie), în valoare totală de 1,7 milioane de dolari.

Procurorii au stabilit că toaletele au fost achiziționate la prețuri ”și de două ori mai mari decât cele practicate pe piața liberă” de alți furnizori și producători, care, însă, nu au fost invitați să participe la procedura organizată pentru atribuirea contractelor de achiziții publice. În plus, procedura de achiziții ar fi fost viciată prin faptul că nu s-au respectat toate etapele necesare licitației (de exemplu, CFR era obligată să publice un anunț public, lucru pe care nu l-a făcut).

Un alt aspect sesizat de anchetatori a fost că beneficiarii finali, sucursalele și regionalele CFR nu solicitaseră și nici nu aveau nevoie de aceste toalete, astfel că multe dintre ele au rămas nefolosite.

Necolaiciuc a mai fost condamnat în trecut în alte dosare, având pedepse totale de 12 ani și 6 luni din care a executat 6 ani, din care 2 ani și 6 luni în SUA.

                                                                                                                    Adina Silav