14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 21:33

Fostul diplomat american Mark Taplin: România și Polonia – singurele soluții viabile pentru investiții în regiune

spot_img

Rolul special al României în regiune este tradus prin posibilitatea de a exporta gaze din Marea Neagră, pentru a reduce influența strategică a Rusiei

taplin

România și Polonia sunt singurele state din regiunea est-europeană care prezintă oportunități și avantaje competitive pentru investitorii americani, în contextul crizei de securitate dintre Rusia și Ucraina și al problemelor din Ungaria, a declarat luni Mark Taplin, fost adjunct al misiunii diplomatice a SUA la București.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință la sediul Institutului Diplomatic Român, din calitatea de cercetător, în contextul în care Taplin s-a retras din activitate.

”România are o poziție unică din punct de vedere energetic – vă oferă mai multă încredere în abordarea crizei ucrainene, pentru că nu sunteți dependenți de sursele de energie dinspre est. De asemenea, vă oferă cadrul de a juca un rol special. (…) Dacă se menține acest interes special pentru sectorul energiei, iar administrația își continuă eforturile vizibile în domeniul corupției și transparenței – ceea ce parte a fi cazul, în mod evident, se poate genera un cerc virtuos.

Am fost întrebat în Cluj de ce ar vrea cineva să investească în România acum. (…) Cred că mulți investitori ar spune același lucru: dacă te uiți la Europa de Est și la zona învecinată, unde te-ai putea duce în altă parte? Te-ai uita la Rusia? Nu cred. Poate doar cei dispuși să își asume cele mai mari riscuri. Ucraina? Din păcate, e problematic. Câțiva din vecinii voștri trec prin perioade dificile – sunt întrebări despre Guvernul Ungariei și despre cum acționează în raport cu investitorii. Deci, sincer, între voi și Polonia. Iar aceasta ne aduce înapoi la cele două state mari din regiune. Acestea sunt cele două țări care au avantajele competitive, la care oamenii se pot uita, și oportunitățile de investiții, pentru a spune <<Da, sunt atractive>>

Mark A. Taplin

Fostul diplomat a prognozat că următorul ambasador al SUA la București se va concentra pe relațiile economice și comerciale bilaterale. Explicația pentru întârzierea unei numiri constă în blocajul politic între administrație și Congres.

Taplin a fost însăcinat cu afaceri în perioada iulie 2005 – decembrie 2005 și, ulterior, șef-adjunct de misiune până în august 2008, la Ambasada SUA din București.

Vlad Bârleanu