3.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 19:52
No menu items!

Fostul consultant NSA, Edward Snowden se teme pentru viața și siguranța sa

spot_img

 Fostul consultant NSA, Edward Snowden se teme pentru viața și siguranța sa

Avocatul fostului tehnician CIA, Edward Snowden, care a deconspirat un vast program de spionaj electronic al serviciilor secrete americane şi care a primit azil temporar în Rusia se teme pentru viața și siguranța sa, este protejat de gărzi de corp şi este obligat să-şi schimbe fizionomia când iese pe stradă. Aceasta este viaţa pe care trebuie să o ducă cel care a ales cealaltă tabăra, scrie miercuri ziarul ABC.

Începând cu 1 august, de când a părăsit aeroportul moscovit Şeremétievo, el nu a mai dat niciun interviu şi nu a mai apărut în public. Cu excepţia câtorva persoane şi a avocatului său rus, Anatoli Kucerena, nimeni nu ştie locul unde se ascunde Snowden. Părinţii săi nu au putut să-l viziteze, iar el a refuzat mai multe invitaţii de a se întâlni cu diplomaţi la ambasada SUA din Moscova.

„Am informaţii pe care nu le pot dezvălui deocamdată care indică un nivel foarte mare de risc”, la care este expus fostul analist al NSA, a precizat Kucerena într-un interviu acordat revistei Itoghi . În opinia lui, „cât timp partea americană nu renunţă la intenţiile sale împotriva lui Snowden, nimic nu poate fi exclus”.

Washingtonul continuă să preseze autorităţile ruse să-l predea pe fugar pentru a fi deferit justiţiei americane, fapt care l-a determinat pe fostul analist să adopte metode variate de camuflare când iese pe stradă folosindu-se de peruci, barbă falsă, ochelari de soare sau îmbrăcăminte pentru a nu fi recunoscut.

C.I.