13.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 22:52
No menu items!

Fostul consilier al ministrului agriculturii, monitorizat concomitent și de DNA și de DIICOT

spot_img

Trimis în judecată pentru corupție, alături de fostul vicepreședinte de la Autorității pentru Restituirea Proprietăților, Daniel Bran era monitorizat împreună cu gruparea lui Beniamin Țînțaș, celebru pentru introducerea, în țară, a utilajelor furate din străinătate

Bran Daniel

După dosarul de la DNA, în care a fost arestat fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Restituirea Proprietăților, Cătălin Dumitru, alături de care a fost trimis în judecată și  fostul consilier al ministrului  agriculturii, Daniel Bran, scoate la lumină mai  multe informații despre activitățile acestuia din urmă.

Soția unui fost șef al DGIPI, audiată în dosarul vicepreședintelui ANRP

În dosarul de corupție al vicepreședintelui ANRP, Cătălin Dumitru, procurorii DNA Oradea au avut un plan de anchetă ceva mai amplu. Astfel, în calitate de făptuitor a fost audiată și Carmen Drăjneanu, avocata omului de afaceri Michael Mureșan – arestat pentru că i-ar fi  dat șpagă lui Dumitru un milion de euro pentru a obține de la ANRP 5 milioane de euro. Carmen Drăjneanu este nimeni alta decât soția lui Gelu Drăjneanu, fost șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne.

Ea a dat declarații referitoare la contractul de asistență juridică încheiat cu Mureșan, în procedura în care ANRP a fost executată silit de 5 milioane de euro. Deși audiată ca făptuitor, prin rechizitoriu, față de Drăjneanu nu s-a dispus clasarea sau neînceperea urmăririi penale, în schimb în același document apare citată ca martor.

Fostul consilier al ministrului agriculturii, montiorizat în același timp și de DNA, și de DIICOT

Scandalul de corupție de la Restituirea Proprietăților nu este singurul în care apare numele lui Daniel Bran. La dosarul DNA de la Curtea de Apel Oradea a fost depusă de către procurorii anticorupție o încheiere a Tribunalului Satu Mare din mai 2013 – perioadă în care consilierul ministerial era și sub lupa DNA – din care rezultă că Daniel Bran era supravegheat informativ și  de procurorii DIICOT Satu Mare.

Procurorii DIICOT ceruseră interceptarea convorbirilor telefonice, precum și a unor acțiuni de filaj, pentru membrii unei grupări infracționale din care făcea parte și Bran. De altfel, numele acestuia din urmă apare pe lista celor ale căror telefoane urmau să fie interceptate de SRI Satu Mare – instituția care a pus în executare mandatul de interceptare emis de judecători.

Daniel Bran avea o companie „selectă” în gruparea monitorizată de procurorii DIICOT, pe listă fiind și cunoscutul afacerist local, Beniamin Țînțaș, și un alt interlop din Satu Mare – Viorel Amariei  zis Galbenu.

Concret, membrii grupării preiau de la grupări specializate în furturi de utilaje agricole care acționează în diferite țări din Europa astfel de utilaje, în special tractoare foarte scumpe pe care le introduc în România, transportul fiind efectuat cu autovehicule de mare capacitate (TIR-uri) și le valorifică sub prețul lor real, fie direct, fie prin intermediari, către persoane care le utilizează în agricultură

încheiere Tribunalul Satu Mare

Capul rețelei, Viorel Amariei zis Galbenu, avea să fie arestat ulterior tot într-un dosar al DNA Oradea, pentru trafic de influență, după ce a promis unui afacerist contracte pe bani publici, susținând că are intrare la fostul ministru Daniel Chițoiu.

Cristi Ciupercă