16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:09
No menu items!

Fostul administrator de la Hidroelectrica, avocatul unuia din capii lumii interlope din Moldova

spot_img

Borza Remus (3)_SZ

Unul din liderii lumii interlope din Republica Moldova, Ion Gușan, a fost condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și trafic de migranți. În acest dosar el a beneficiat de asistența juridică a avocatului Remus Borza, fost administrator special al companiei Hidroelectrica pe perioada cât societatea s-a aflat în insolvență

După mai bine de doi ani de judecată, Curtea de Apel București a decis săptămâna aceasta, pe 21 noiembrie, condamnarea liderului uneia dintre cele mai importante grupări de crimă organizată care acționa pe teritoriul Republicii Moldova dar și pe cel al României, Ion Gușan, la cinci ani de închisoare cu executare. Aceeași pedeapsă a primit-o și locotenentul său, Valeriu Gori. Cei doi au fost condamnați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți pe zona Arad – Sibiu dar și o serie de tâlhării armate executate în Republica Moldova pentru care au fost judecați în România în urma transferului dosar penal de peste Prut ca urmare a faptului că autoritățile moldovene nu reușeau să-i găsească nici pe Gușan nici pe Gori.

În prezent cei doi sunt arestați tot la București într-un dosar al DIICOT în care sunt inculpați pentru contrabandă cu țigări. Condamnarea dată de Curtea de Apel București nu este definitivă fiind atacabilă cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Interesant este faptul că în cauza în care a primit cinci ani de închisoare Ion Gușan a beneficiat, cel puțin pentru o perioadă de timp, de asistența juridică a avocatului Remus Borza, fostul administrator special al Hidroelectrica.

Borza a reușit se pare să-i și enerveze pe judecătorii de la Curtea de Apel București care l-au amendat pe 12 septembrie cu 5.000 de lei pentru lipsă nejustificată de la proces, suspectându-l că dorește tergiversarea judecății.

În cele din urmă avocatul lui Gușan a scăpat de plata amenzii. „În temeiul art. 199 alin. 3 cod procedură penală dispune scutirea amenzii judiciare de 5000 lei aplicată avocatului Borza Remus prin încheierea de şedinţă din data de 12. 09. 2013 a Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în dispozitivul hotărârii Curții de condamnare a lui Ion Gușan. Prezența lui Remus Borza în acest dosar este curioasă din perspectiva faptului că de o bună perioadă de timp acesta s-a axat mai mult pe activitatea din dosarele comerciale.

Cristi Ciupercă