22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 16:19
No menu items!

Fostul șef APIA Caraș-Severin, trimis în judecată în alte două dosare

spot_img

dna

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Romică Pavel Anculia, director al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Caraș-Severin la momentul săvârșirii faptelor, în alte două dosare, pentru mai multe fapte de corupție.

În primul dosar, Pavel Anculia este acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influență și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, potrivit unui comunicat al DNA.

Alături de el a fost deferit justiției și Tudor Ioan Jurj, administrator la SC “Rox Impresa” SRL Lugoj.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în 2011, inculpatul Anculia, abuzând de prerogativele funcției, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene și naționale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli și utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu celălalt inculpat care deține și controlează mai multe firme, mecanismul de fraudare constând fie în executarea parțială a lucrărilor de întreținere și amenajare a pajiștilor și recepția lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări.

„Sumele de bani virate de APIA erau împărțite între cei doi inculpați și primarii unor localități din județul Caraș-Severin, ca urmare a încheierii unor contracte fictive și acordate în mod preferențial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante sunt controlate de aceeași persoană — Tudor Ioan Jurj. Astfel, la asocierea infracțională a aderat în septembrie 2011 și făptuitorul Trandafir Adam, primar al comunei Marga, care s-a angajat să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma inculpatului Jurj. Contractul avea ca obiect efectuarea lucrărilor de întreținere a pajiștilor comunale, avându-se în vedere de către inculpați ca lucrările să nu fie efectuate deloc, astfel încât să împartă între ei totalitatea sumelor neutilizate pentru efectuarea lucrărilor, bani care, scriptic, apăreau ca decontați pentru aceste lucrări”, potrivit anchetatorilor.

Trandafir Adam, primar al comunei Marga, județul Caraș-Severin, a decedat în cursul urmăririi penale, motiv pentru care acțiunea penală nu a putut fi pusă în mișcare față de acesta.

În celălalt dosar, Pavel Anculia a fost deferit justiției pentru fapte similare alături de Gheorghe Roma, primar al comunei Slatina Timiș, județul Caraș-Severin la momentul săvârșirii faptelor, și Tudor Ioan Jurj.

În 2011, inculpatul Anculia s-a implicat în fraudarea fondurilor europene și naționale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli și utilizatorilor de terenuri, în complicitate cu inculpatul Tudor Ioan Jurj (care deține și controlează mai multe societăți comerciale).

„Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parțială a lucrărilor de întreținere și amenajare a pajiștilor și recepția lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, sumele de bani virate de APIA fiind împărțite între cei doi inculpați menționați și primarii unor localități din județul Caraș-Severin. Contractele prin care erau alocați banii erau acordate în mod preferențial, alegerea ofertantului fiind denaturată, întrucât firmele ofertante erau controlate de aceeași persoană (Jurj Tudor Ioan)”, se arată în comunicat.

La asocierea infracțională inițiată de Anculia și Jurj a aderat în noiembrie 2011 și inculpatul Roma, care s-a angajat să încheie în numele primăriei un contract de prestări servicii cu firma inculpatului, contract care să privească efectuarea lucrărilor de întreținere a pajiștilor comunale.

Dosarele au fost înaintate spre judecare la Tribunalul Arad, instanță desemnată de Curtea de Apel Timișoara.

Cauzele au fost constituite ca urmare a disjungerii din cauza în care Pavel Anculia și Tudor Jurj au fost trimiși în judecată anul trecut.

Lucian Mera