9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:17
No menu items!

Fostul șef al Secției I a DNA, Lucian Papici, și-a luat achitare cu Poteraș

spot_img

Lucian Papici_SZ

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraș, a fost achitat, alături de funcționarii publici din primărie, într-un dosar în care a apărut și numele omului de afaceri Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg. Ancheta DNA, întocmită de fostul șef al Secției I, Lucian Papici, spunea că fostul primar și angajații săi au retrocedat ilegal terenuri, prejudiciul fiind de peste 58 de milioane de euro. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, dar sechestrul pe bunurile inculpaților a fost ridicat.

De asemenea, au fost achitați si ceilalți inculpați din acest dosar, funcționari în cadrul primăriei, respectiv Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Petre Boncea, Cristina Popescu și Dorina Pitfor.

Citește decizia aici

Magistrații au lăsat nesoluționate acțiunile civile formulate de părțile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM, Academia Română – Institutul de Biologie și Clubul Sportiv Rapid. Judecătorii au luat act că partea vătămată, Municipiul Bucuresti, prin primar general, nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În martie 2011, primarul de atunci al sectorului 6, Cristian Poteraș, era trimis în judecată într-un dosar întomcit de procurorul șef al Secției I a DNA, Lucian Papici. Procurorii spunea că inculpații ar fi comis abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (6 acte materiale).

Concret, acuzațiile se refereau la faptul că Poteraș, alături de funcționarii publici Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu si Dorina Piftor, în calitate de membri ai subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, au eliberat, cu încălcarea dispozițiilor legale, sase titluri de proprietate pentru suprafață totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul București, cu o valoare de piață, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

Prin actele abuzive ale inculpaților s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind vărul soției inculpatului Constantin Poteraș) și, corelativ, a fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului București, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie ICECHIM și Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparținând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului București și persoanelor juridice anterior menționate

Comunicat DNA

Anchetatorii susțin că mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către același grup de interese,  pentru ca, în urma „reconstituirii dreptului de proprietate”, iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obținute să fie valorificate cu profituri uriase, prețul total al tranzacțiilor fiind de 82.324.529,67 euro.

Marilena Nedelcu