10.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 21:33

Fostul șef al România Film a primit șpagă două limuzine

spot_img

Marius Iurașcu, fost director general al RADEF România Film, fost secretar de stat în Ministerul Culturii până acum două luni a fost trimis în judecată pentru corupție

marius iurascu

Procurorii DNA au stabilit că în perioada octombrie 2009 – aprilie 2010, reprezentantul unei firme i-a dat șefului de atunci al România Film, Marius Iurașcu, două limuzine de lux, în valoare totală de 50.000 de euro. unui alt angajat al românia Film, Cătălin Prutică, același reprezentant al firmei comerciale i-a dat un Audi de 16.000 de euro.

În schimbul acestor bunuri, cei doi trebuiau să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu pe cale le aveau, iar prin aceasta să îi creeze inculpatului Prutică Cătălin Neculai avantaje de natură economică, în legătură cu exploatarea unor cinematografe din judeţul Bacău şi prin atribuirea de lucrări de reparaţie la un cinematograf din mun. Piatra Neamţ.

comunicat DNA

Cătălin Prutică l-a învățat pe directorul Marius Iurașcu cum să facă să ascundă proveniența mașinii de lux, primită ca mită. Astfel, el ar fi întocmit două facturi și un contract de vânzare-cumpărare prin care se atesta, în mod nereal, faptul că autoturismul a fost vândut între mai multe persoane fizice și juridice. Toate aceste documente au fost puse la dispoziţia angajaţilor RADEF RomâniaFilm în vederea înmatriculării autoturismului în cauză.

Ulterior, inculpatul Iuraşcu Marius Cristian, în baza atribuţiilor sale de serviciu, a încercat să faciliteze încheierea unui contract între un supermarket din România şi firma inculpatului Prutică Cătălin-Neculai, astfel încât supermarketul să poată închiria cinematograful „Orizont” din mun. Bacău, a intervenit pentru realizarea unui raport de evaluare a cinematografului „Oituz” favorabil intereselor lui Prutică Cătălin-Neculai, a efectuat demersuri în vederea acordării, către firmele controlate de acesta, de alte lucrări de reparaţii la obiectivele RADEF şi l-a sprijinit în demersurile sale judiciare privitoare la cinematograful „Oituz”.

comunicat DNA

Deşi cunoştea că nu au fost verificate investiţiile de către comisia din care făcea parte și Apostol Tudor, potrivit reglementărilor interne ale RADEF, inculpatul Iuraşcu Marius Cristian a determinat întocmirea unei adrese, prin care instituţia pe care o conducea a atestat executarea lucrărilor cuprinse în dosarul cu documentele justificative depuse de firma administrată de Prutică Cătălin-Neculai.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe autoturisme care aparțin inculpaților. Aceștia vor fi judecați de magistrații de la Tribunalul Bacău.

S.M.