17.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 9:46
No menu items!

Fostul șef al Agenției de Pescuit ia 2,5 milioane euro pe un contract cu Ministerul Agriculturii

spot_img

Valentin Bukzs va da consultanță exact pe domeniul în care a lucrat

Ministerul Agriculturii

Fostul director al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va încasa prin firma sa, de la acesta din urmă, 10 milioane de lei pentru consiliere tehnică.

Fostul șef al ANPA, Valentin Buksz, este asociat în firma Conceta Silva, din județul Constanța, iar aceasta a semnat un contract cu Ministerul Agriculturii în valoare de 10 milioane de lei pentru „asistență tehnică în vederea dezvoltării și consolidării capacității instituționale a DGP-AM POP pentru pregătirea, elaborarea și implementarea POP 2014 – 2020”. Banii provin din fonduri europene.

Contractul prevede punerea la dispoziţia DGP-AM POP a unor servicii de expertiză externă ce vor fi asigurate prin intermediul echipei de consultanți ai formei Conceta Silva, care vor avea ca atribuţie principală elaborarea și pregătirea implementării POP 2014 – 2020, precum şi a documenelor strategice conexe, astfel încât să se permită dezvoltarea şi consolidarea sectorului pescăresc din România în concordanţă cu obiectivele Politicii Comune pentru Pescuit. Potrivit contractului, obiective specifice ale proiectului constau în: 1) Elaborarea studiului de piață pentru sectorul pescăresc; 2) Elaborarea Planului Strategic Național Multianual pentru Acvacultura; 3) Elaborarea Programului Operațional pentru Pescuit (POP) 2014 – 2020 4) Asistenţa tehnică pentru pregătirea implementării Programului Operațional pentru Pescuit (POP) 2014 – 2020; 5) Consultanța privind informarea potenţialilor beneficiari şi diseminarea POP 2014 – 2020.

Firma Conceta Silva SRL a fost înființată în 2008 cu obiectul de activitate „Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract”, iar, în 2013, acesta a fost schimbat în „activități de consultanță și management”.

Valentin Buksz a fost numit la șefia ANPA în ianuarie 2009, în timpul guvernării Boc, rămânân aproape doi ani în funcție. Înainte de ANPA, el a fost președintele Companiei Naționale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), până în 2005, când a fost revocat.

Valentin Buksz a fost în centrul unui scandal legat de numirea sa în funcția de șef al ANPA fiind cercetat într-un dosar penal. Valentin Buksz a fost acuzat că, în perioada în care a ocupat funcţia de șef al CNAFP, a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea de panouri metalice necesare delimitării zonelor de pescuit, în urma căreia statul român a fost prejudiciat. Un control a scos la iveală faptul că licitaţia a fost câştigată de o firmă controlată de unul dintre nepoţii lui Valentin Buksz. De asemenea, deşi au fost achitate toate panourile, doar un sfert din acestea au fost livrate, efectiv, şi instalate.

Andrei Tudor