7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 3:14
No menu items!

Fostul şef al ANMDM, Daniel Boda, condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupţie

spot_img
Fostul şef al ANMDM, Daniel Boda, condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupţie
foto: cotidianul.ro

Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită pe fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Daniel Boda.

Curtea de Apel Piteşti a admis recursul formulat de DNA faţă de sentinţa Tribunalului Argeş din 15 noiembrie 2012, prin care cei opt inculpaţi din dosar fuseseră achitaţi.

Pe lângă cei trei ani de închisoare cu suspendare, fostului preşedinte al ANMDM i-au fost interzise unele drepturi pentru o perioadă de doi ani şi i-a fost stabilit un termen de încercare de şapte ani.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 5.000 de euro, reprezentând contravaloarea mitei primite.

Printre inculpaţii condamnaţi se numără şi fostul directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş, medicul Anca Alexandrescu, acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată, care a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Soţul fostei şefe a DSP Argeş, omul de afaceri Săndel Alexandrescu, acuzat de dare de mită în formă continuată, a primit două condamnări de câte doi ani şi şase luni de închisoare, instanţa dispunând contopirea acestora cu pedeapsa de cinci ani de închisoare primită în alt dosar şi executarea sentinţei celei mai grele.

Ceilalţi cinci inculpaţi din dosar au primit sentinţe cuprinse între un an şi trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Este vorba de Raluca Eugenia Neagoe, consilier juridic în cadrul societăţii Ioana Med Farm din Ştefăneşti, acuzată de complicitate la dare de mită în formă continuată, Alexandru Dumitrescu, farmacist primar cu atribuţii de inspector în cadrul ANMDM, acuzat de luare de mită şi fals intelectual, Ioan Sorin Chiroiu, acuzat de dare de mită, Ionuţ Cosmin Banu şi Luiza Adriana Măzgaciu, acuzaţi de mărturie mincinoasă.

Tribunalul Argeş dispusese, pe 15 noiembrie 2012, achitarea tuturor inculpaţilor din dosar, sentinţa fiind atacată cu apel de procurorii anticorupţie.

Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii au fost săvârşite în urma unui control efectuat de ANMDM la societatea administrată de Săndel Alexandrescu, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi înaintat Tribunalului Argeş pe 31 august 2011.

A.V.