10.2 C
București
luni, 8 martie 2021 - 18:17

Foștii procurori DNA Oradea Ciprian Man și Cristian Ardelean, aduși cu mandat la Înalta Curte

Foștii șefi ai DNA Oradea, procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean au fost duși cu mandat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a fi audiaţi într-un dosar în care fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Constantin Popa, este judecat pentru șantaj.

Popa a fost acuzat de structura centrală a DNA de mai multe infracțiuni: luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii și șantaj. Dintre toate aceste acuzații, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat, în 2018, pe fostul prim-procuror, la 3 ani de închisoare cu executare doar pentru șantaj, iar pentru celelalte fapte s-a decis achitarea învinuitului.

Conform stiripesurse.ro, cei doi procurori de la DNA Oradea urmau să fie audiați în această cauză, dar  au fost citați și nu s-au prezentat la ÎCCJ, astfel că judecătorii au emis mandate de aducere pe numele lor. 

Procurorii Ciprian Man, fost procuror-şef DNA Oradea, şi Cristian Ardelean au fost revocaţi în luna ianuarie a acestui an, la puțin timp după scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea. Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare primită de la o sursă anonimă, în care cinci procurori ai DNA Oradea vorbeau despre completurile de judecată favorabile şi despre posibilitatea de a-i linişti pe judecătorii ostili prin demararea unor anchete penale. Cei doi procurori lucrează acum la Parchetul Tribunalului Bihor.  

Emanuel Stan