Fosta soție a colaboratorului lui Dacian Cioloș a provocat scrisoarea Comisiei Europene. Cum a descris-o pe Viorica Dăncilă

Declarația comună publicată, miercuri, pe site-ul Comisiei Europene și semnată de președintele CE Jean ClaudeJuncker și primvicepreședintele CE Frans Timmermans a fost provocată de un raport întocmit de reprezentantul CE în România, Angela Filote, cu privire la premierul desemnat Viorica Dăncilă, potrivit evz.ro.

Îngrijorarea exprimată de cei doi oficiali ai CE cu privire la evoluțiile recente din România și apelul făcut la Parlamentul României să „regândească” legile justiției au la bază un raport întocmit de Angela Cristea, fostă Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. Agela Cristea a fost soția unui colaborator al lui Dacian Cioloș, Dorin Filote. De altfel, într-un punct de vedere trimis postului de televiziune Digi24, Comisia Europeană a confirmat că „suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri”.

Potrivit EvZ, raportul conține informații despre premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și despre situația politică din România. Potrivit informațiilor obținute de EVZ, Viorica Dăncilă este descrisă de Angela Filote ca „făcând parte din cercul intim al președintelui PSD, Liviu Dragnea”, că „s-a ocupat în Parlamentul European de agricultură și nutriție”, și că „a susținut OUG13 privind modificarea legislației penale”. În Raportul care a ajuns la oficialii europeni apare și faptul că Dăncilă „are o experiență redusă de comunicator și nu are deloc experiență în Executiv”. „Programul de guvernare va fi neschimbat”, a mai informat Angela Filote, și a precizat că unii dintre social-democrați cred că „Dăncilă nu este potrivită pentru slujba de prim-ministru”. În Raport se mai susține că „Dăncilă a făcut declarații prin care a anunțat că va accelera modificarea legislației din domeniul justiției”. Raportul citează un sondaj din ianuarie 2017, potrivit căruia 93% din români sunt de acord cu lupta anticorupție, sugerând oficialilor europeni că Dăncilă are o atitudine contrară așteptărilor populației.

În același timp, comisarii europeni au fost „asaltați” cu filmulețe de la protestele din România împotriva modificării legilor justiției, au mai relatat ieri surse guvernamentale pentru EVZ.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU