Fosta șefă a CSM, Mariana Ghena, bună de plată pentru o arestare abuzivă

Fosta președintă a Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, este bună de plată, după ce o avocată arestată nelegal de aceasta a câștigat procesul intentat statului român.

Acum, statul are ocazie să aplice noile prevederi ale răspunderii magistraţilor cuprinse în Legea 303/2004, promulgată, vineri, de Klaus Iohannis, şi să se îndrepte cu acţiune în regres împotriva judecătorului din cauza căruia a fost obligat la plata unor daune, scrie Luju. 

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv că judecătoarea Mariana Ghenă, pe când era la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a arestat în mod abuziv o inculpată dintr-un dosar ANRP. Este vorba despre avocata Rodica Constantinovici, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, reţinută de DNA, arestată de judecătoarea ICCJ Mariana Ghenă şi trimisă apoi în judecată pentru un pretins abuz în serviciu.

În 11 octombrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că Rodica Constantinovici a fost privată nelegal de libertate, astfel că a dispus ca acesteia să îi fie plătită de către statul român suma de 50.000 de lei cu titlul de daune morale. Decizia a fost luată după ce instanţa a admis apelul Rodicăi Constantinovici faţă de sentinţa Tribunalului Bucureşti, care îi respinsese acţiunea.

Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite cererea. Obliga paratul (n.r. – Statul Român prin Ministerul Finanţelor) la plata către reclamanta a sumei de 50.000 lei cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale pentru privarea nelegală de libertate. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti”.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU