15.4 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 5:57
No menu items!

Fosta aripă politică a IRA, Sinn Fein, a câștigat alegerile în Irlanda de Nord. Referendum pentru unirea cu Irlanda

spot_img

Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a câștigat alegerile pentru funcția de premier al Belfastului. Ea a anunțat că este „un moment definitoriu” pentru regiunea aflată sub control britanic şi a cerut începerea unei dezbateri pe tema reunificării cu Republica Irlanda.

Sinn Fein (republican, naţionalist) a obţinut 29% din voturi, faţă de 21,3% înregistrate de către Partidul Democratic Unionist (DUP, pro-britanic), potrivit rezultatelor oficiale, transmite Reuters.

Însă victoria Sinn Fein nu va schimba statutul regiunii, dat fiind că un referendum pentru ieşirea din Regatul Unit este la discreţia guvernului britanic şi, cel mai probabil, la ani distanţă, mai notează Reuters.

Dar implicaţiile simbolice ale unei preeminenţe naţionaliste irlandeze sunt uriaşe, punând capăt unui secol de dominaţie din partea partidelor pro-britanice, sprijinite îndeosebi de populaţia protestantă din regiune.

Rezultatul scrutinului corespunde tendinţelor demografice care au indicat de multă vreme că partidele protestante pro-britanice vor fi în cele din urmă eclipsate de partidele naţionaliste irlandeze, predominant catolice, care sunt în favoarea unirii Irlandei de Nord cu Republica Irlanda.

E. Stan