16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:39
No menu items!

Fosta șefă ANRP, Crinuța Dumitrean, audiată la DNA

spot_img

Crinuța Dumitrean era plecată din țară de aproximativ doi ani, dar luni a fost adusă cu o mașină DNA la audieri, în dosarul ANRP

Crinuta_dumitrean anrp

Procurorii DNA îi vor aduce la cunoștință învinuirile fostei șefe a ANRP, care era și președintele Comisiei de Despăgubiri.

De asemenea, la audieri sunt și deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, dar și Oana Vasilescu, foști membri și ei ai aceleiași comisii. Anchetatorii ar urma şi să le aducă la cunoştinţă învinuirile în dosarul despăgubirilor, pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro.

Dosarul s-a deschis pentru verificarea despăgubirilor aprobate în 2011, omului de afaceri Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita. DNA susține că terenul a fost supraevaluat, iar prejudiciul ads statului este de peste 62 de milioane de euro. Alina Bica, care a primit mandat de arestare sâmbătă, era atunci secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al comisiei din ANRP care a aprobat despăgubirile.

Aceeaşi măsură preventivă a fost luată pentru Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu. Cei trei sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar. Gheorghe Stelian, susţin anchetatorii, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au mai făcut parte, în 2011, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu deputatul UDMR Marko Attila, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, şi Remus Baciu, toţi foşti vicepreşedinţi ai ANRP, precum şi Oana Vasilescu, consilier juridic al Ministerului Justiției.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vişoiu, Adrian Andrici, acţionar la CS Universitatea Craiova, şi Gabriel Gheorghe, care au împărţit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vişoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro şi Gheorghe – 4.196.800,2 euro.