34.7 C
București
duminică, 1 august 2021 - 16:56

Fost șef ANAF, achitat definitiv într-un dosar fără probe făcut de Mircea Negulescu, la DNA Ploiești

spot_img

Fostul vicepreședinte al ANAF, Romeo Nicolae, a fost achitat definitiv într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Ploiești, fără probe, ci doar pe baza unui denunț.

Curtea de Apel Ploieşti a desființat dosarul făcut de DNA Ploieşti, structură condusă de procurorul Lucian Onea, fostul șef al celebrului procuror Mircea Negulescu. Instanţa a dispus, în 25 ianuarie, definitiv, achitarea fostului vicepreşedinte ANAF Romeo Florin Nicolae, stabilind că DNA a făcut un dosar fără să aibă vreo probă. Mai exact, achitarea a fost dată în baza art. 16 alin. (1) lit. c) Cod procedura penală care prevede că „nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”, scrie Lumea Justiției.

Romeo Nicolae a fost trimis în judecată în noiembrie 2015 pentru un pretins trafic de influenţa din 2010, DNA anunţând cu surle şi trâmbiţe, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, cât de corupt ar fi fostul vicepreşedinte ANAF şi ce nenorociri ar fi făcut acesta. Procurorii de la DNA Ploieşti susţineau că Nicolae, în perioada în care era consilier superior în cadrul A.N.A.F.-Directia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală, ar fi primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, echivalentul în lei a 5.000 de euro. În schimb, Romeo Florin Nicolae ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul A.N.A.F. pentru soluţionarea favorabilă a unei contestaţii formulate împotriva unei decizii de impunere.

În 19 iunie 2016, Tribunalul Prahova a dispus achitarea lui Romeo Nicolae în baza art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedura penală care prevede că „fapta nu există”, confirmând că dosarul făcut de DNA Ploieşti era o măsluire.

Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, dosarul ar fi fost făcut de vestitul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocala”.

Andrei Tudor