Fost oficial al CIA, declarat vinovat pentru că a furnizat informaţii secrete

Sterling s-a ocupat de o operaţiune clandestină vizând destabilizarea programului nuclear Iranian

Jeffery-Sterling

Un fost oficial din cadrul CIA a fost declarat vinovat, luni, în Alexandria (Virginia, est) pentru că a furnizat informaţii secrete privind dosarul nuclear iranian unui jurnalist de la New York Times, a anunţat Departamentul Justiţiei, informează AFP.

Jeffrey Sterling, în vârstă de 47 de ani, a fost declarat vinovat în cazul a nouă capete de acuzare, între care dezvăluirea de informaţii secrete din domeniul apărării şi obstrucţionarea justiţiei, a anunţat sursa citată.

Inculpat în decembrie 2010 şi arestat în ianuarie 2011, Jeffrey Sterling a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea pedepsei care urmează să fie anunţată la 24 aprilie.

Cazul se referă la o operaţiune CIA în Iran despre care jurnalistul James Risen, de la New York Times, a scris în cartea sa “State of War” (“Stat războinic”) în 2006.

Angajat la CIA din mai 1993 şi până în ianuarie 2002, Sterling s-a ocupat de o operaţiune clandestină vizând destabilizarea programului nuclear iranian, ale cărei elemente confidenţiale au fost găsite în cartea reporterului.

Secretarul Justiţiei Eric Holder a precizat că aceste dezvăluiri de “informaţii secretizate au pus în pericol operaţiunile întreprinse pentru apărarea securităţii naţionale a Americii. Aceste scurgeri au pus vieţi în pericol. Ele constituie o ruptură scandaloasă a încrederii publice în cineva care a depus jurământul că o va respecta”.

James Risen, jurnalist câştigător al prestigiosului premiu Pulitzer, a fost citat în justiţie în 2008, apoi în 2011, pentru a depune mărturie în procesul lui Jeffrey Sterling dar, somat să dezvăluie numele sursei, el a refuzat aceste convocări. La 13 ianuarie, Departamentul Justiţiei a decis că jurnalistul nu trebuie să mai depună mărturie.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU