14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 19:07

Fost ofițer SRI la Combaterea Terorismului, reținut pentru o șpagă de jumătate de milion de euro

spot_img

Daniel Dragomir este acuzat că a și spălat banii primiți ca mită

sri

Un fost ofițer SRI, șef la grupul informativ-operativ din cadrul Direcției Generale de Combatere a Terorismului, a fost reținut de DNA pentru trafic de influență și spălarea banilor. El este acuzat că a primit mită de aproape jumătate de milion de euro.

Procurorii militari din cadrul DNA l-au reținut, luni, pentru 24 de ore, lt. col. (r) Daniel Dragomir, sub acuzațiile de trafic de influență și spălarea banilor. Totodată, procurorii militari au pus-o sub controlul judiciar, pe o perioadă de 60 zile, pe soția fostului ofițer, Marinela Zoica Dragomir, sub acuzațiile de complicitate la trafic de inflluență și spălare de bani.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Daniel Dragomir a beneficiat de ajutorul Marinelei Dragomir și a pretins și, ulterior, a primit, de la denunțător, administrator al unor societăți comerciale, suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din:

– 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deși inițial a pretins suma de 400.000 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane,
– 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanțarea cheltuielilor necesare înființării, dotării și asigurării funcționării unei societăți comerciale, incluzând și un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne,
– 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa, Marinela Dragomir, în calitate de administrator al acestei firme nou înființate.

Sumele de bani menționate au fost pretinse și primite pentru ca Dragomir să-și folosească influența, prin prisma funcției deținute, asupra unor funcționari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanțelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Garda Financiară. Totodată, Dragomir i-a promis denunțătorului că-i va determina pe acei funcționari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuțiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunțător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

În aceeași perioadă, soții Dragomir au transferat succesiv sumele de bani în conturile personale sau ale unor membri ai familiei, iar, ulterior, au constituit depozite și au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro.