21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:25
No menu items!

Fost ofițer nazist, condamnat în Italia la închisoare pe viață, la vârsta de 90 de ani

spot_img

Stork

Un tribunal militar italian a condamnat, vineri, la închisoare pe viaţă, un fost militar german, pentru participarea la masacrarea a 117 ofiţeri italieni pe insula greacă Cefalonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Alfred Stork, în vârstă de 90 de ani, care locuieşte în Germania, a fost condamnat în lipsă, fiind găsit vinovat pentru participarea la unul dintre plutoanele de execuţie care au ucis ofiţerii italieni după ce aceştia capitulaseră în faţa trupelor germane, la 24 septembrie 1943.

Masacrul a inspirat romanul „Mandolina căpitanului Corelli” precum şi un film, lansat în 2001, cu Nicolas Cage în rolul principal.

italieni

Stork a recunoscut în 2005 în faţa judecătorilor germani că a participat la execuţia ofiţerilor italieni, însă această mărturie nu a putut fi folosită în cadrul procesului din Italia deoarece a fost depusă în absenţa unui avocat al apărării, a declarat procurorul militar italian Marco de Paolis.

„Însă Stork nu a avut curajul să repete declaraţia şi a rămas confortabil la el acasă, în Germania”, a adăugat procurorul.

Tribunalul militar a apreciat ulterior că există suficiente mărturii prvind apartenenţa lui Alfred Stork la un pluton de execuţie pentru condamnarea la închisoare pe viaţă.

Această condamnare intervine în timp ce Italia se confruntă cu problema rămăşiţelor fostului criminal nazist Erick Priebke, care a decedat la Roma acum o săptămână, însă al cărui corp este refuzat de toţi; Italia, Germania şi Argentina unde a locuit timp de câţiva zeci de ani.

Emanuel Stan