18 C
București
miercuri, 1 mai 2024 - 12:31
No menu items!

Fost director din Ministerul Mediului, trimis în judecată pentru spălare de bani și trafic de influență

spot_img

In perioada cât a fost director economic în cadrul Ministerului Mediului, Nicolescu Dinu Octavian a comis mai multe infracțiuni cum ar fi: trafic de influență și spălare de bani în formă continuată. Nicolescu i-a cerut unui om de afaceri suma de 1 000 000 lei pentru a-i anula bligațiilor fiscale, în valoare de 3.478.438 lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, în calitatea menționată mai sus, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de faceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că o avea asupra unor funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și că i-ar determina pe aceștia să dispună anularea obligațiilor fiscale, în valoare de 3.478.438 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administrația Fondului pentru Mediu.
În contextul menționat mai sus, în datele de 13 și 14 aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, prin același intermediar, ar fi primit în două tranșe (500.000 lei și 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei.
Pentru a disimula adevărata proveniență a unei părți din suma de bani primită cu titlu de mită (354.903 lei), inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian ar fi efectuat mai multe depuneri bancare de numerar și transferuri succesive de bani între conturile proprii.

În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra a două imobile și asupra sumei de 25.000 euro, ridicată de la inculpat cu ocazia efectuării percheziției domiciliare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de ne vinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019., se arată în comunicatul DNA.

C.B