23.5 C
București
joi, 29 iulie 2021 - 3:41

Fost angajat civil al NATO, condamnat pentru spionaj după ce a copiat date dintr-un server securizat

spot_img

inchisoare

Un fost angajat civil al NATO care lucra la baza militară americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei, a fost condamnat de către justiţia germană la şapte ani de închisoare pentru spionaj, informează AFP.

Bărbatul, un cetăţean german care muncea pentru NATO din 1979, desemnat sub numele de Manfred K. în comunicatul tribunalului, a pătruns în martie 2012 într-un server securizat care cuprindea date confidenţiale, pe care le-a transferat într-un sistem public, mai precis, în serviciul său privat de e-mail, iar ulterior le-a salvat pe un dispozitiv de stocare a datelor de tip USB.

Fostul angajat NATO ar fi încercat să vândă aceste date unor servicii secrete străine, ceea ce a atras după sine, circumstanţe agravante de “trădare faţă de ţara sa”, potrivit tribunalului, care afirmă că bărbatul cunoștea foarte bine importanța și caracterul confidenţial al datelor.

Datele sustrase ar fi putut facilita unei puteri ostile NATO accesul la o reţea secretă a organizaţiei.

Acuzatul, în vârstă de 61 de ani, susține că voia doar să atragă atenţia asupra unor breşe în sistemul de securitate, însă tribunalul i-a respins argumentele şi l-a condamnat la şapte ani de închisoare.

C.A.