18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:30
No menu items!

Forţele kurde controlează oraşul petrolier Kirkuk

spot_img

Armata irakiană recuperează orașul Tikrit

 kurzi

Forţele kurde irakiene au preluat, joi, controlul în întregime asupra oraşului petrolier Kirkuk, din nordul țării, pentru a-l proteja de un posibil asalt al insurgenţilor care au ocupat teritorii extinse din Irak în ultimele zile, potrivit oficialilor kurzi, în timp ce armata irakiană a reușit să recupereze controlul asupra orașului Tikrit, capitala provinciei Salah ad Din, relatează agenția Reuters.

”Orașul Kirkuk în întregime a trecut în mâinile peshmerga” (combatanții kurzi), a declarat un purtător de cuvânt militar kurd, Jabbar Yawar, făcând aluzie la forțele kurde. ”Nu mai este nici un soldat irakian în prezent în Kirkuk”, a adăugat el.

Kirkuk, cu o populație de circa 1,2 milioane de locuitori, se află în centrul unei regiuni petroliere din Irak.

Aceasta este prima dată când forţele kurde controlează total acest oraş multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde în mod normal securitatea este asigurată de o forţă de poliţie comună formată din elemente arabe, kurde şi turkmene.

Irakul se confruntă cu o ofensivă întreprinsă de jihadiștii Statului Islamic din Irak și Levant (EIIL), care au continuat să câștige teren miercuri. După cucerirea marelui oraș Mossul, ei au înaintat în nord, de-a lungul fluviului Tigru, în direcția Bagdad, stabilindu-și baza în orașul petrolier Baidji și cucerind apoi Tikritul.

Postul public de televiziune Al Iraquiya, citat de EFE, a anunțat că armata irakiană a reușit să recucerească Tikritul, forțele speciale ucigând în timpul operațiunii 19 insurgenți.

C.A.