19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 10:10
No menu items!

Fonduri europene pentru o firmă judecată pentru… fraude europene

spot_img

Adomnitei_Echimov

Societatea Eky – Sam SRL, trimisă în judecată de procurorii DNA Iași pentru fraudarea unor fonduri europene, a câștigat, alături de alte două firme, licitația organizată de Consiliul Județean Iași pentru refacerea infrastructurii interjudețene Iași – Botoșani. Banii pentru acest contract, în jur de 11 milioane de euro, vin tocmai dintr-un program european. Eky Sam a pus mâna și pe contractul de deszăpezire a drumurilor județene.

Anul trecut a fost unul extrem de prolific pentru familia Echimov care deține firma SC Eky – Sam SRL, abonată la contracte publice. Societatea amintită a pus mâna, în asociere sau singură, pe foarte multe contracte pe bani publici de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași – entitate aflată în subordinea Consiliului Județean, iar pe final de an pe un contract de aproape 11 milioane de euro de la Consiliul Județean Iași condus de liberalul Cristian Adomniței.

Potrivit portalului e-achiziții, Eky-Sam, în asociere cu Enviro Construct, se va ocupa, începând de anul trecut și până în 2016, de întreținerea și deszăpezirea a 1.050 km de drumuri județene. Valoarea totală a contractului este, potrivit portalului e-achiziții, de 15.902.225,40 (RON).

Enviro Construct este o altă societate de construcții abonată la banii publici ai județului Iași, dar și la o serie de scandaluri locale. Ziarul de Iași scria în ianuarie 2012 că un control la Direcția de Drumuri Iași dispus de președintele CJ de la acel moment, Constantin Simirad, a scos la iveală că firma Enviro câștigase de la Direcția de Drumuri un contract de întreținere și pietruire a unor artere care erau deja asfaltate.

Cel mai important contract obținut de Eky-Sam SRL Tîrgu Frumos pe final de an, în asociere tot cu Enviro Construct și cu o altă firmă din Botoșani, este cel în urma licitației de la Consiliul Județean Iași pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere interjudețene Iași-Botoșani.

Potrivit datelor de pe portalul e-licitație, contractul de față este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional – Axa prioritară 2 -,,Imbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale”.

Eky-Sam, judecată pentru complicitate la obținerea ilegală de fonduri europene

În noiembrie anul trecut procurorii DNA finalizau dosarul primarului și viceprimarului comunei Ion Neculce din Iași, judecați pentru fraudarea unor fonduri europene. Prin rechizitoriu a fost trimisă în judecată și persoana juridică SC „EKY-SAM” SRL, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură private, în formă continuată, complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Acuzațiile procurorilor vizează faptul că Gheorghe Rusu în calitate de primar al comunei Ion Neculce, județul Iași, a arendat pășunea comunală, fără acordul prealabil al Consiliului Local, lui Neculai Mușat (viceprimar) care a solicitat/obținut de la APIA, folosind documente false, ajutoare financiare provenite din fonduri europene (F.E.G.A), în sumă totală de peste 640.000 lei, aferent schemelor de sprijin pe suprafață (S.A.P.S.) pentru campaniile din anii 2007, 2008 și 2009. Potrivit DNA, în vara anului 2008 (după încasarea subvenției aferente campaniei pentru anul 2007), la inițiativa lui Rusu, Mușat a încheiat cu SC „EKY-SAM” SRL Târgu Frumos (fără negocieri) un contract de prestări servicii de decolmatare și regularizare pâraie, în vederea întreținerii pășunilor de pe raza comunei Ion Neculce. Potrivit procurorilor, în numele și interesul firmei SC „EKY-SAM” SRL Târgu Frumos, alți doi inculpați, Ion Covaliu și Cristinel Mihai Epure, au întocmit în fals, în cursul anului 2009, o serie de înscrisuri (situații de lucrări) în care au atestat nereal efectuarea unor lucrări. Aceste înscrisuri au reprezentat documente justificative care au atestat nereal prestarea, de către firma SC „EKY-SAM” SRL  a unor lucrări in valoare de 104.855 lei fără TVA.

Cristi Ciupercă