Fondul Proprietatea: Creșterea economică a României ar putea depăși 5% în 2016

Fondul Proprietatea dă în judecată ASF pentru avizarea unor onorarii suplimentare către Franklin Templeton

Rata de creștere economică a României ar putea depăși nivelul de 5% în acest an, pe fondul creșterii consumului, investițiilor și al utilizării fondurilor europene, dar și al scăderii dobânzilor, a afirmat Greg Konieczny, Vicepreședinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group și Manager al Fondului Proprietatea, într-o analiză transmisă pe e-mail.

Analiza lui Greg Konieczny:

  • România s-a remarcat drept una dintre cele mai performante economii din Uniunea Europeană în 2015. Ritmul de creștere din trimestrul al treilea plasează economia românească pe locul al doilea în UE, după Cehia, și ne așteptăm la un avans al PIB de aproape 4% pentru întregul an 2015. Prognozăm o accelerare în 2016, datorită expansiunii consumului, a investițiilor, susținute de absorbția îmbunătățită a fondurilor europene, și a dobânzilor, aflate la minime istorice. Consumul intern a crescut puternic în 2015 (cu un ritm de aproape 5%) și ar trebui să accelereze anul acesta pe fondul reducerii TVA și măririi salariilor în sectorul public. Ca urmare, rata de creștere economică ar putea depăși nivelul de 5% în 2016.
  • Fundamentele macroeconomice sunt, de asemenea, pozitive – datoria publică se situează sub 40% din PIB, deficitul bugetar a fost ținut sub control în ultimii ani, deficitul de cont curent a coborât sub 1% din PIB, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, iar inflația este la minime istorice. România este într-o formă bună după încheierea programului cu Fondul Monetar Internațional.
  • Ritmul ridicat de creștere economică, alături de fundamentele solide și de perspectivele pozitive, ar trebui să aibă ca rezultat îmbunătățirea fluxului de investiții străine directe, care ar putea fi impulsionat și de tendința de relocare a capacităților de producție din Europa de Vest.
  • Atractivitatea României pentru investitorii străini ar trebui să fie alimentată de măsurile de relaxare fiscală, precum reducerea TVA de la 24% la 20% începând de anul acesta, urmată de scăderea la 19% de anul viitor, reducerea taxei pe veniturile din dividende de la 16% la 5% și eliminarea taxei pe construcțiile speciale din 2017.
  • Anul acesta va fi marcat de două campanii electorale care, în mod obișnuit, generează volatilitate și pot afecta deciziile investitorilor pe termen scurt, dar sperăm ca acestea să nu interfereze cu agenda reformatoare asumată de noul guvern, care este determinantă pentru continuarea fluxului puternic de investiții străine directe și de portofoliu.
  • Este foarte important ca lupta anticorupție să continue, în condițiile în care aceasta ar trebui să conducă la îmbunătățirea guvernanței corporative și la creșterea eficienței instituțiilor statului, care sunt coloana vertebrală a activității economice.
  • Sectoarele în care vedem potențial de creștere sunt energie, transporturi, IT, bănci, construcții, agricultură și sănătate. IT-ul și agricultura, de exemplu, au o pondere tot mai importantă în Produsul Intern Brut – IT-ul reprezintă 6% din PIB, dar în opinia noastră are potențial să atingă cel puțin 10% în următorii ani datorită infrastructurii solide, costurilor reduse și forței de muncă bine pregătite. Potențialul uriaș al agriculturii încă așteaptă să fie valorificat, cea mai mare oportunitate pentru jucătorii mari din acest domeniu fiind, în continuare, absorbția fondurilor europene.
  • Piața locală de capital are un potențial de creștere semnificativ, iar acest lucru a fost vizibil anul trecut, când s-a situat printre cele trei piețe de frontieră care au avut o performanță pozitivă în 2015. Considerăm că noul guvern ar trebui să profite de acest moment prielnic și să continue reformele structurale, prin implementarea standardelor adecvate de guvernanță corporativă, care ar avea ca rezultat creșterea profitabilității și eficienței companiilor de stat, prin respectarea calendarului de liberalizare a prețurilor gazelor și energiei electrice, precum și prin listarea de companii pe piața de capital.
  • Ofertele publice inițiale reprezintă un motor important de dezvoltare pentru piața de capital, care în acest moment se situează la doar 14% din PIB, unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune (în Polonia 64% din PIB, în Ungaria 55%, în Austria 26% și în Cehia 22%). Listarea unor noi companii nu doar ar conduce la creșterea lichidității și la atragerea de noi investitori, dar ar asigura și o expunere mai mare a fondurilor de pensii pe piața locală (pot investi până la 35% din active pe piața de capital). De asemenea, ar ajuta la continuarea creșterii sectorului fondurilor mutuale. Doar noi listări ar putea sprijini trecerea bursei locale de la statutul de piață de fontieră la cel de piață emergentă.
  • Un important punct de atracție pentru investitori este reprezentat de faptul că societățile listate la bursa locală sunt subevaluate. Totuși, având în vedere creșterea economică puternică și perspectivele pozitive, diferențialul dintre valoarea percepută și fundamente va începe să se restrângă. Așadar, considerăm că acum este momentul potrivit pentru a cumpăra acțiuni românești.

Fondul Proprietatea este listat la BVB și are o capitalizare de 8,68 miliarde de lei.

NICIUN COMENTARIU