16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:08

Fondul de rezervă bugetară a ajuns vaca de muls a Guvernului

spot_img

Executivul a făcut, din nou, derogare de la Legea finanțelor publice, care limitează modul de folosire a banilor aflați la dispoziția sa

Sedinta Guvern Ponta_04.2014

Ordonantorii principali de credite vor putea primi de la Guvern, în acest an, bani şi din Fondul de rezervă bugetară pentru finanţarea unor cheltuieli din domeniile cultural, religios şi sportiv, realizate la nivel central şi local, care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat.

Măsura a fost decisă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima şedinţă. Tot atunci, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu un milion lei din Fondul de rezervă, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte.

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, Guvernul a introdus o nouă derogare de la legea care reglementează modul de folosire a Fondului de rezervă bugetară şi a decis că, pe tot parcursul acestui an, va avea dreptul să transfere bani din acest fond către autorităţi locale, pentru arierate şi cheltuieli urgente, bani repartizaţi de ministrul Dezvoltării, vicepremierul Liviu Dragnea.

O derogare similară a fost introdusă şi la finele anului trecut, valabilă doar pentru 2013, cu argumentul că autorităţile locale au nevoie urgentă de bani pentru sezonul rece, deoarece datele meteo indică apropierea unui “ger arctic“.

Ulterior s-a renunţat la acest argument, dar derogarea a fost aprobată şi banii au fost repartizaţi pe primării doar prin ordin al vicepremierului Dragnea, fără o prezentare publică a sumelor şi destinatarilor.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Cosmina Croitoru