15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 14:27
No menu items!

Focar COVID-19 la Maternitatea Timișoara. Bilanțul infecției: 10 bebeluși, 11 lauze, o gravidă și 13 cadre medicale

spot_img

Zece bebeluși au fost testați pozitiv luni pentru coronavirus la Maternitatea Odobescu, care e în subordinea Spitalului Municipal din Timișoara. Mamele bebelușilor sunt negative la testele de coronavirus, care au arătat, în schimb, că în maternitate sunt infectate 13 cadre medicale, 11 lăuze și o gravidă. Unitatea medicală a fost închisă și redeschisă, fără să se fi făcut o dezinfecție corectă a spațiilor, scrie presa locală.

Atât Spitalul Municipal, cât și maternitatea se confruntă de la începutul epidemiei de coronavirus cu o lipsă cronică de echipamente de protecție. Lipsa măștilor și a combinezoanelor a fost făcută publică atât de medici, cât și de asistente, în 28 martie.

Opiniatimișoarei.ro a relatat despre demersurile făcute de medici, colecte și donații strânse pentru echipamente de protecție: ”Acum aproximativ 2 saptamani, cand OMS a declarat “pandemie” , noi cei din echipa ATI am început să ne pregătim, atât cât am putut. Am strans bani de la tot colectivul de medici ATI I, am cumparat combinezoane impermeabile de unica folosinta(concepute pentru zugravi), cizme, bonete, mii de sorturi impermeabile, viziere, masti de protectie impotriva toxicelor. Unii am primit si donatii din partea prietenilor/familiei. Din pacate, nu am reusit sa achizitionam masti cu protectie pentru procedurile aerosolizante ale pacientilor suspecti/ confirmati COVID… Spitalul ne-a oferit 13 echipamente complete de protectie, la data de 13 martie (acum 15 zile). Am facut repetate referate catre echipa de management a spitalului, iar raspunsul lor a fost de fiecare data acelasi : “trebuie sa ramanem rationali, noi nu tratam pacienti covid”, fiind asigurati ca exista o hotarare la nivel local si cazurile de terapie intensiva vor fi preluate initial de Victor Babes Timisoara, apoi de SCJUT in clinica de Ortopedie, cladire ce va fi folosita exclusiv pentru pacienti suspecti/confirmati COVID. De asemenea, s-a stabilit ca noi vom prelua doar cazuri chirurgicale COVID in circuitul separat, ATI Oncologie (la parterul spitalului municipal)”. 

Managerul spitalului, Olimpia Oprea, a reacționat imediat și a respins ”panica” medicilor, asigurând că există suficiente echipamente de protecție. Pe 31 martie, maternitatea a fost închisă pentru că au apărut primele cazuri de infectare cu coronavirus la personalul instituției și redeschisă, joi, pe 2 aprilie, după ce personalul medical de pe tură a fost testat, potrivit Tion.ro. Deciziile de închidere și redeschidere a maternității au fost contestate de directorul DSP Timiș, Mariana Rădulescu, care a afirmat că acestea s-au luat fără respectarea legii de către prefectul Liliana Oneț și directorul Spitalului Municipal, Olimpia Oprea. Șefa DSP a și fost eliberată din funcție.

Infecțiile cu coronavirus în maternitate și Spitalul municipal au continuat și după redeschiderea unității medicale: medici, asistente, infirmiere, după cum arată presa locală care demonstrează și că dezinfectarea maternității nu a respectat procedurile. Aceasta este a doua demitere a directorului DSP în mai puțin de o lună.