23.7 C
București
sâmbătă, 31 iulie 2021 - 8:52

Foștii miniștri Codruț Sereș și Zsolt Nagy, condamnați pentru trădare

spot_img

Completul de cinci judecători conduşi de vicepreşedintele Curţii Supreme, Ionuţ Matei, i-a condamnat pe foştii miniştri Codruţ Sereş şi Nagy Zsolt, la 4 ani și 8 luni, respectiv 4 ani de închisoare

Seres_SZ

Pe fond, tot la Înalta Curte, cei doi au primit 6, respectiv 5 ani de închisoare cu executare. Ei sunt acuzaţi de DIICOT de trădare, pentru că ar fi oferit informaţii clasificate unor operatori privaţi în procesele de privatizare a mai multor companii de stat.

Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru spionaj. Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă din dosar, respectiv 5 ani şi două luni de închisoare cu executare. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în mandatul lui Nagy a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare. Instanţa l-a mai condamnat pe cetăţeanul ceh Michal Susak la 4 ani şi opt luni de închisoare cu executare. Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra la data faptelor, cetăţean româno-englez, a primit o pedeapsă de 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare. Gabor Kerekes a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar cetăţeanul turc Mustafa Oral a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Dosarul a fost instrumentat de trei procurori DIICOT, însă niciunul dintre aceștia nu mai activează în procuratură.

Codruţ Şereş a fost inculpat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

M.N.