0.5 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 10:48
No menu items!

Foștii directori ai Poștei, în fața instanței într-un nou dosar

spot_img

Toader_SZ

Fostul director general al Poștei Române Dan Mihai Toader a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un nou dosar penal întocmit pe numele său. În această cauză, Toader este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Alături de Toader au mai fost deferiți justiției Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic al CN Poșta Română SA, Andrei Marinescu, director executiv dezvoltare strategică la data comiterii faptelor, și Vasile Bărbuleț, șef Departament IT la data comiterii faptelor, ambii în cadrul aceleiași instituții.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 2008, cei patru și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și a derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru.

Ca urmare, produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor. Prin aceasta, a fost adusă patrimoniului CN Poșta Română o pagubă de aproximativ 6,6 milioane euro. Prin activitatea lor, cei patru inculpați au contribuit la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de peste 6 milioane euro.

Direcția Națională Anticorupție

Concret, inculpații, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegală, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea normelor privind achizițiile publice, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși NU erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii cARE îndeplineau cerințele CN Poșta Română și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație.

În realitate, nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanții companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a prețului produselor achiziționate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziționarea unei cantități de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei. În 29 iulie 2008, Poșta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 euro, sumă ce urma a fi achitată în 6 rate eșalonate în perioada 1 iulie 2009 — 31 decembrie.

Direcția Națională Anticorupție

Contractul, precizează DNA, a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general și de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic. Pe 5 decembrie 2008, inculpații Toader, Lepădatu și Bărbuleț au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate și acceptate. Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce privește implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieșit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiștii Compartimentului IT din Poșta Română și de către specialiști ai altei firme decât aceea cu care a fost semnat contractul.

Anchetatorii mai arată că achiziția a fost făcută în condițiile în care aceasta nu era inclusă în bugetul companiei pe 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziție.

Poșta Română se constituie parte civilă în cauză, pentru recuperarea prejudiciului, estimat de reprezentanții companiei de stat la aproximativ 6,6 milioane de euro.

Tocmai pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani (lei sau valută) existente în conturile bancare ale celor patru foști directori ai Poștei până la concurența sumei de aproximativ 6,6 milioane euro.

Dosarul a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Sectorului 2 București.

DNA a mai precizat că Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au mai foști trimiși în judecată în alte două cauze în decembrie 2010, respectiv în octombrie 2009.

R.D.