1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 1:53
No menu items!

FMI vrea ştergerea unei părţi din datoria Ciprului

spot_img

FMI vrea ştergerea unei părţi din datoria Ciprului

Fondul Monetar Internaţional condiţionează participarea sa la un plan de ajutor pentru Cipru, care trebuie terminat până la sfârşitul lui ianuarie 2013, de ştergerea parţială a datoriei țării.

FMI consideră că, în lipsa ștergerii a unei părți din datoria țării, Ciprul nu va putea face față dobânzilor la datoria sa, chiar și după aplicarea reformelor impuse.

Când Grecia şi-a restructurat datoria s-a spus că va fi un caz izolat, de aceea o parte dintre statele membre UE se opun acestei măsuri.

Cancelarul Angela Merkel nu este de acord cu ştergerea unei părți din datorie, cu toate că este de părere că participarea FMI la planul de susţinere financiară are o însemnătate crucială.

O altă posibilitate ar fi ca Rusia să verse 5 miliarde de euro Fondului, care să-i transfere Ciprului, salvând astfel aparenţele. Mulţi cetăţeni ruşi dispun de bunuri importante în băncile cipriote.

La finalul lunii noiembrie, troica a infomat că a avut discuţii constructive cu guvernul cipriot, care, conform unei estimări, ar avea nevoie de 17 miliarde de euro în total pe o perioadă de patru ani pentru a-şi susţine economia şi băncile.

C.I.