14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:19

FMI temperează avântul Guvernului în privința creșterii economice

spot_img

Reprezentantul Fondului Monetar Internațional în România spune că economia României își revine mai lent decât cea a altor state și că ”așteaptă progrese mai bune”

EXCLUSIV Șeful biroului FMI pleacă din România. Lybek va fi înlocuit de un sud-american

PIB-ul României va reajunge în acest an la nivelul din perioada pre-criză, însă recuperarea este mai lentă faţă de alte state afectate dur de criză, cu minusuri la absorbţia fondurilor UE, infrastructură, companii de stat, dar cu oportunităţi în domenii precum energie şi export, potrivit FMI.

“România a avut anul trecut cea mai bună performanţă în termeni de creştere din regiune, doar Letonia s-a situat mai bine, însă reformele structurale şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene sunt necesare pentru a menţine creşterea (…) Aşteptăm un progres mai bun”, a declarat joi Guillermo Tolosa (foto), reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, citat de Mediafax.

 Produsul Intern Brut al României s-a plasat în 2008, înainte de declanşarea crizei economice, la aproximativ 140 miliarde de dolari. Anul trecut, economia a crescut cu 3,5%, iar pentru acest an este anticipat un avans de 2,2-2,5%. În intervalul 2001-2008, economia a înregistrat, cu o singură excepţie, rate anuale de creştere de peste 5%.

Tolosa a arătat însă că performanţa economică depinde prea mult de factori precum vremea, care influenţează evoluţia agriculturii, care contribuie cu 6% la PIB. El a atras atenţia că România ar trebui să profite de oportunităţile pe care le are pentru a susţine şi accelera avansul economic, respectiv atragerea intensă de fonduri UE, concentrarea pe exporturi şi energie.

Oficialul FMI a arătat că exporturile din România reprezintă doar 40% din PIB, în timp ce în alte state se ajunge la un nivel de 100%.

Premierul Victor Ponta declara recent, în fața oficialilor companiei SNR Rulmenţi, din Zona Industrială Vest a municipiului Sibiu, că până şi premierul Franţei este invidios pe ritmul accelerat de creştere economică a României.

”România este o ţară care se dezvoltă într-un ritm foarte rapid. Ritmul nostru de creştere economică îl face invidios pe colegul meu, prim ministrul Manuel Valls, dar este important că investiţiile franceze în România sunt extrem de importante şi extrem de apreciate”, a spus Victor Ponta.

C.C.