14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:22
No menu items!

FMI respinge majorarea pensiilor

spot_img

FMI a respins propunerea guvernului de a majora pensiile militarilor care fuseseră recalculate de guvernul Boc invocând austeritatea financiară și economiile la buget.

Este vorba despre aproape 30 000 de pensionari care nu ar fi avut vechimea suficientă pentru a primi acele pensii. Militarii pensionari doreau să revină cu pensiile la nivelul anului 2010 și au organizat mai multe manifestații, unele degenerând în violențe.

FMI spune că România nu și-a putea permite efortul financiar să plătească aceste majorări care înseamnă circa nouă milioane de lei pe lună.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, declara în vară că USL îşi va lua angajamentul, în discuţiile cu instituţiile financiare internaţionale, pentru revenirea pensiilor militarilor la nivelul din 2010, începând cu anul 2013. Dobriţoiu a susţinut în vară un proiect de lege care instituie o “amnistie” pentru pensionarii militari. Aceştia ar trebui să returneze sume obţinute din pensii, peste nivelul recalculat, sume care au fost primite pe perioada recalcularii. Potrivit ministrului Apărării, această măsură de amnistie ar afecta circa 26 de mii de pensionari militari.