1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 10:48
No menu items!

FMI nu va face o evaluare a acordului: Multe neînțelegeri, negocieri împotmolite

spot_img

Finanțatorii externi se întorc la Washington și la Bruxelles așa cum au venit: fără o concluzie a acestei misiuni. Reducerea CAS nu poate fi făcută acum

fmi_misiune

Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Comisiei Europene (CE) nu a ajuns la un acord cu Guvernul pentru reducerea CAS în vara acestui an, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Discuțiile s-au împotmolit la încasări, insuficiente pentru a susține o asemenea măsură.

Finanțatorii externi vor da, cel mai probabil, un comunicat în care să arate evoluțiile înregistrate de economie și măsurile luate de autorități, în cadrul acordului, până în luna martie. Cât privește planurile Executivului de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), acestea nu i-au convins pe experții străini.

Încasările bugetare continuă să fie sub nivelul prognozat, în ciuda majorării de taxe. Acesta este argumentul de bază pentru care FMI nu este de acord cu o reducere a CAS. În cadrul negocierilor au existat și alte nemulțumiri, printre acestea fiind și neluarea de măsuri radicale pentru restructurarea CFR Marfă.

Bugetul CFR Marfă prevede concedierea a 2.500 de oameni, lucru pe care Guvernul nu vrea să-l facă în an electoral, iar acesta a fost încă un motiv de nemulțumire al FMI. O altă problemă a fost cea a managementului privat, finanțatorii externi ridicând întrebări despre avalanșa de demiteri făcute de ministrul Dan Șova la companiile din subordine.

În acest context, delegația FMI și a CE va pleca de la București fără să elaboreze o scrisoare de intenție, urmând să revină în țară în iulie sau august. Guvernul vrea ca în luna iulie să pună în aplicare o rectificare bugetară, deci cel mai probabil aceasta nu va cuprinde și reducerea CAS.

Cosmina Croitoru