10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 6:13

FMI: Guvernul trebuie să ia măsuri pentru a compensa amânarea accizei la carburanți

spot_img

carburanti

Guvernul României va trebui să prezinte experților FMI măsuri de compensare a amânării accizei suplimentare de 7 eurocenți la carburanți, potrivit reprezentantului biroului Fondului la București, Guillermo Tolosa. Potrivit acestuia, autoritățile române au cerut ca aceste măsuri să fie discutate odată cu vizita finanțatorilor externi din luna ianuarie.

”Semnarea de către președintele Traian Băsescu a bugetului pe 2014 este un lucru binevenit. Pentru a asigura respectarea țintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, este nevoie de măsuri care să compenseze scăderea de venituri din amânarea accizei, cu trei luni, la carburanți. Autoritățile au cerut discutarea unor astfel de măsuri, în ianuarie, cu experții FMI, odată cu unirea primei și celei de-a doua evaluări din actualul program economic de tip stand-by. O misiune a Fondului la București este planificată pentru luna ianuarie”, a transmis Guillermo Tolosa.

Legea bugetului pe 2014 a fost publicată joi în Monitorul Oficial. Premierul Victor Ponta a anunţat că introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi va fi amânată cu trei luni, până la 31 martie 2014.

Luni, șeful Executivului a declarat, ironic, că gaura provocată la buget de amânarea accizei suplimentare va fi acoperită ”de la Administrația Prezidențială”. Președintele Băsescu a promulgat bugetul de stat pentru 2014 doar după ce Executivul a fost de acord cu amânarea, pentru trei luni, a intrării în vigoare prevederilor privind majorarea accizei pe carburant — motorină și benzină.

Cosmina Croitoru