27.2 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 10:50
No menu items!

FMI: „Consecinţele economice mondiale sunt deja foarte grave”

spot_img

FMI avertizează că, deşi este prea devreme pentru a se contabiliza impactul total al războiului din Ucraina şi al sancţiunilor financiare impuse Rusiei, ”consecinţele economice sunt deja foarte grave”. ”Sancţiunile împotriva Rusiei vor avea un impact substanţial asupra economiei globale”, mai susțin specialiştii FMI, conform news.ro.

FMI avertizează că, deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, ”consecinţele economice sunt deja foarte grave”.

”Preţurile la energie şi la mărfuri, inclusiv grâul şi alte cereale, au crescut, adăugându-se la presiunile inflaţioniste cauzate de întreruperile lanţului de aprovizionare şi de revenirea din cauza pandemiei de Covid-19. Şocurile de preţ vor avea un impact la nivel mondial, în special asupra gospodăriilor sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai mare a cheltuielilor. Dacă situația va escalada, daunele economice vor fi cu atât mai devastatoare”, spun specialiştii FMI.  

Aceştia apreciază că ”sancţiunile împotriva Rusiei vor avea, de asemenea, un impact substanţial asupra economiei globale şi a pieţelor financiare, cu efecte semnificative asupra altor ţări”.  

FMI afirmă că politica fiscală a tuturor țărilor va trebui să sprijine cele mai vulnerabile gospodării, pentru a ajuta la compensarea creşterii costurilor vieţii.

”Ţările care au legături economice foarte strânse cu Ucraina şi Rusia sunt expuse unui risc deosebit de penurie şi întreruperi în aprovizionare şi sunt cele mai afectate de fluxurile tot mai mari de refugiaţi”, se mai arată în analiza FMI.  

Specialiştii FMI anunţă că vor continua să monitorizeze efectele războiului.  

”Războiul în curs şi sancţiunile asociate vor avea, de asemenea, un impact sever asupra economiei globale”, a mai transmis FMI.

Emanuel Stan