Flota Marinei Militare Române poartă straie de sărbătoare

Flota Marinei Militare Române poartă straie de sărbătoare

Flota Marinei Militare Române poartă straie de sărbătoare

Flota Militară a Statului Major al Forţelor Navale, principala componentă a Forţelor Armate Române, a împlinit 117 ani de la înfiinţare. La 26 februarie 1896, Regele Carol I consfinţea, prin Decretul Regal 1093, publicat in Monitorul Oficial din martie 1896, reorganizarea Flotilei Regale şi, astfel, se înfiinţau Diviziunea de Mare şi Diviziunea de Dunăre, două structuri reunite azi ca Flota Militară Română.

Forțele Navale Române reprezintă o categorie de arme ce face parte din Armata Română şi efectuează operațiuni în Marea Neagră și pe fluviul Dunării. Flotilă Domnească în 1880, apoi Marina Regală Română până în 1948, Marina Militară Română a fost denumită, în final, Forța Navala Română.

Din septembrie 2004, Forțele Navale Române au în componența flotei naționale prima fregată modernă, fregata Regele Ferdinand, achiziționată de la Marina Regală Britanică şi dotată conform standardelor NATO. Aceasta permite desfășurarea operațiunilor militare deosebite, precum misiuni de cercetare și luptă împotriva submarinelor şi constituind o platformă de comunicații cu rol de centru de comandă pentru operațiuni comune NATO si cooperare multinațională.

Din iulie 2005, Forțele Navale românești au în dotare fregată modernă Regina Maria, cu echipaj amplu şi complex. Cele două fregate sunt vechile fregate britanice Coventry și London, modernizate. A treia fregată a Marinei Române este fregata Mărăşeşti.

Pe 24 ianuarie, s-au împlinit 193 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul Marinei Militare a statului român modern, care-i poartă numele.

C.N.

NICIUN COMENTARIU