18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 19:05

Florin Jianu: Trebuie menţinute aspectele pozitive din OUG 114, facilităţile din construcţii să fie aplicate pe codurile de ocupaţie

spot_img

Aspectele pozitive din Ordonanţa 114 cu privire la salariile din construcţii ar trebui menţinute, dar facilităţile ar trebui aplicate pe codurile de ocupaţie, nu pe cele CAEN, a declarat, luni, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de presă.

“Cred că trebuie să menţinem acele aspecte pozitive din ordonanţă (OUG 114 n.r.) cu privire la salariile din construcţii dar şi acolo trebuie să ne aplecăm cu mai multă atenţie. S-au făcut nişte modificări, dar să ştiţi că în continuare semnalele pe care noi le primim din ţară sunt acelea că modificările sau că scutirile ar trebui făcute pe codurile COR, codurile de ocupaţie, nu pe codurile CAEN, al firmei. Pentru că sunt firme în construcţii care iarna trebuie să lucreze altceva pentru că nu au activitate. Aproape toate firmele din construcţii au şi alte coduri CAEN pe care lucrează şi atunci nu e normal să dai acea scutire şi personalului auxiliar, portarului sau femeii de serviciu. Ce valoarea adăugată a adus el activităţii ca atare. Noi credem că definirea trebuie să fie pe codurile COR”, a spus Florin Jianu.

În ceea ce priveşte sectorul telecomunicaţiilor şi cel al energiei, el a spus că taxele ar trebui eliminate.

În urma adoptării Ordonanţei 114 din decembrie 2018, în sectorul contrucţiilor, contribuţia de asigurări sociale s-a redus cu 3,75% pentru angajaţii din domeniu (de la 25% la 21,25%), până în 2028, iar salariul minim brut în domeniu a urcat la 3.000 de lei.

E. S.