0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 7:26
No menu items!

Florin Cîțu susține că PNL, PSD și UDMR vor merge cu o SINGURĂ propunere de premier la Cotroceni

spot_img

Florin Cîțu a declarat, după negocierile de miercuri dintre PNL, PSD și UDMR, că cele trei partide care vor forma noul Guvern vor merge la consultările de la Cotroceni cu o singură propunere de premier, agreată în noua coaliție. Cel mai probabil luni, 15 noiembrie, Klaus Iohannis va demara consultările, iar noul guvern poate fi votat și apoi învestit până la sfârșitul săptămânii viitoare, așa cum anunța și Kelemen Hunor, zilele trecute.

Florin Cîțu a negat că fiecare partid va merge cu propria propunere de premier la Cotroceni. Kelemen Hunor de la UDMR a declarat tot miercuri, că  discuțiile se blocaseră deoarece “PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie desemnat premier președintele partidului“. Așa s-a ajuns, până la urmă, la soluția de premier prin rotație, de la fiecare partid.

“F. Cîțu: Vom găsi o soluție între noi și o vom prezenta președintelui, nu mergem fără soluție. Ar trebui să mergem împreună la consultări.

Intrebare: Premier prin rotație se va face și cu UDMR?

F. Cîțu: Mi se pare firesc acest lucru.

Intrebare: PSD prinde mai mult?

F. Cîțu: Vedem cine prinde mai mult, poate UDMR”, a răspuns premierul interimar.

Surse politice au declarat că echipele mandatate pentru negociere, de câte 6 lideri de la fiecare partid, vor finaliza până sâmbătă discuțiile pe programul de guvernare. Astfel, sâmbătă, duminică, ar avea timp fiecare partid să-și valideze în propriile structuri noul program.

Acolo unde există divergențe mari între partide, se vor lua decizii politice.

Între timp, secretariatele generale ale PSD, PNL și UDMR lucrează deja la acordul politic ce va fi semnat de formațiunile din coaliție.

Dacă după weekend toate partidele vor avea aprobările din forurile interne, cel mai probabil luni, 15 noiembrie, se vor organiza consultările cu președintele Klaus Iohannis, pentru desemnarea premierului.

Marilena Nedelcu