1.9 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 0:40
No menu items!

Florin Cîțu: Restanțierii pot cere amânarea ratelor doar dacă ajung cu plățile la zi

spot_img

Guvernul a anunțat luni modificarea ordonanței de urgență privind amânarea plății ratelor către bănci. Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat că restanțierii la bănci pot cere amânarea plății ratelor doar dacă ajung cu plata ratelor la zi. De asemenea, dobânda pentru creditele ipotecare nu se va mai capitaliza, iar perioada în care clienții pot cere amânarea lor se extinde dincolo de durata stării de urgență, cererile putând fi depuse și la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.

”Sunt câteva clarificări care au fost omise în ordonanța trecută. Am văzut discuții în spațiul public despre dobânda la dobândă, despre cine și când poate beneficia. Am extins și perioada la care se pot face aceste cereri. Am extins și perioada până la care se pot face aceste cereri, pentru că era doar până la sfârșitul stării de urgență și am extins la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Deci, acum permitem oamenilor 45 de zile de la momentul la care apare această ordonanță de urgență să facă cereri către bancă”, a spus ministrul Finanțelor Florin Cîțu, la începutul ședinței de guvern.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a sintetizat modificările aduse ordonanței: ”Vreau să fim clari: deci nu se mai capitalizează dobânda pentru creditele ipotecare. Doi: se prelungește termenul până la care se poate depune cererea de către persoanele fizice sau juridice pentru suspendarea plății. Trei: să dăm posibilitatea celor care solicită, în cazul în care au restanțe la plata creditelor, să poată să își aducă creditele la zi la momentul solicitării suspendării obligației de plată”, a afirmat Orban.