9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 2:07

Florin Cîțu o contrazice pe Merkel: “Nu putem vorbi despre un pașaport de vaccinare”

Premierul Florin Cîțu a susținut, vineri, într-o declarație de presă că nu se poate discuta despre un pașaport de vaccinare, din moment ce suntem la începutul campaniei de vaccinare și foarte puțini oameni sunt imunizați. Președintele Klaus Iohannis spune că este de acord cu un certificat de vaccinare folosit însă în scopuri medicale, nu turistice.

”Când ești la începutul campaniei de vaccinare, nu poți discuta despre un pașaport de vaccinare. Când vom avea o mare parte a populației vaccinată, abia atunci putem discuta. Haideți să ajungem la un procent mai mare de persoane vaccinate și ulterior vom discuta.”, a spus Florin Cîțu.

Declarația premierului român vine în contradicție cu cea a cancelarului german Angela Merkel care a spus în cadrul Summit-ului UE că ““Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”.

Joi seara, liderii europeni au discutat, în cadrul Summit-ului, despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19.

Acestea ar putea fi disponibile până la începutul verii. “Executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente”, a mai spus Merkel.

Klaus Ionahhnis nu vrea un pașaport de vaccinare valabil pentru turism, călătorii, ci unul medical.

“Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”, a comunicat, vineri, Administrația Prezidențială.