-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 4:21
No menu items!

Florin Cîțu: Bugetul pe 2021 va fi definitivat și prezentat de noul Guvern. Ce se va întâmpla cu salariul minim

spot_img

Bugetul pentru anul viitor va fi definitivat de noul Guvern, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, candidat al PNL pentru funcţia de premier, care a precizat că, după ce vor fi finalizate negocierile pentru coaliţia majoritară, se vor cunoaşte şi proiectele noi şi se vor face câteva realocări pentru anul viitor.

El a precizat că în privinţa salariului minim pe economie ar trebui să mai existe discuţii tripartite, cu patronatele şi sindicatele, Ministerul de Finanţe luând în calcul câteva variante.

“Am văzut câteva estimări, încă nu am agreat toţi pe aceeaşi formulă. În noua coaliţie de guvernare vom avea o variantă pe care o vom prezenta, sper, cât mai curând. Trebuie să terminăm negocierile cât mai repede, să avem un Guvern învestit ca să poată să aibă putere de negociere. Dacă vom avea Guvern vom şti şi ce se va întâmpla cu salariul minim de la 1 ianuarie. (…) Impactul va fi pentru următorul Guvern. Ar fi oarecum necinstit ca acest Guvern să ia o decizie pentru următorul Guvern, aşa cum nu am luat nicio decizie pe buget”, a explicat Cîţu, la Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că intenţia viitorului Guvern ar fi de a îngheţa salariul minim pe economie de anul viitor la valoarea din acest an, anunță news.ro. Dumitru Costin a afirmat  că sindicatele au propus o creştere a salariului minim la 2400 de lei brut de la 1 ianuarie.

El a declarat că din informaţiile pe care le deţine, intenţia viitorului Guvern este de a îngheţa salariul minim pe economie la valoarea din 2020.

“Luni, săptămâna asta trebuia să avem un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, care nu a mai avut loc, am primit o comunicare scrisă, ni s-a spus că primul ministru, domnul Ciucă, are un program foarte încărcat şi nu îşi mai permite să participe la acest CNT. Din informaţiile de care noi dispunem la această oră se pare că cel care e nominalizat să formeze Guvernul, viitorul prim-ministru nominalizat, domnul Cîţu, doreşte să îşi asume decizia politică şi pe sub uşi, prin crăpăturile de uşi am aflat că intenţia este de a îngheţa salariul minim pe economie la valoarea din 2020”, a relatat Dumitru Costin.

El a menţionat că valoarea salariului minim pentru anul viitor a fost calculată după formula care a determinat salariul minim din 2020.